В първите дни на новата година Община Бургас пусна поредната си нова електронна услуга, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Влюбените, които са решили да направят следващата стъпка в своя живот, като сключат граждански брак, вече могат да резервират дата, час и място за един от най-щастливите си мигове онлайн.

Новото приложение е достъпно и от раздела за електронни услуги на сайта на Община Бургас https://www.burgas.bg/bg/elektronni-uslugi или директно на адрес: https://svatbi.burgas.bg.

Онлайн приложението позволява на желаещите да сключат граждански брак не само да запишат час и дата за сватбения си ритуал от разстояние, но и да подадат заявление за избор на ритуална зала или изнесен ритуал, като посочат мястото и да подадат всички необходими документи онлайн. През новата онлайн платформа още може да се направи и проверка за заетост съобразно избора на потребителя. Продуктът отговаря и на изискванията на GDPR за защита на личните данни.

Идеята е да бъде спестено посещението на Ритуална зала „Вардар“ и да се улеснят бъдещите съпружески двойки, като използват възможностите на интернет. Така само за първата седмица от пускане в експлоатация на новата онлайн платформа вече има 160 резервации на дати за венчавка през годината.

Новото приложение ще помогне и за точното планиране на възможните места, дати и часове за сключване на граждански брак. През последните две години Община Бургас отчита ръст на подаваните заявления за сключване на граждански брак. Расте и броят на желаещите за провеждане на изнесени ритуали. За 2021 г. те са осем пъти повече от подадените през предходната година, а за първите шест месеца на 2022 г. са толкова, колкото за цялата изминала година.

Системата е най-новото допълнение към широкия спектър от електронни услуги, които Община Бургас предлага в изпълнение на принципите за добро местно управление, като отзивчивост, ефективност и иновации.