Част от служителите на социалната медия Туитър ще могат да работят дистанционно за неопределено време - толкова, колкото пожелаят. Думата "завинаги" е записана в имейл от изпълнителния директор Джак Дорси.

Повечето от офисите на компанията няма да отворят до септември. Не е известно колко от служителите ѝ, около 5000 души, могат да решат дали да се върнат в тях или не, но в последвало изявление се казва, че "служители, които предпочитат да работят дистанционно, могат да го правят за неопределено време."

В съобщението си от тази сутрин американският гигант обясни, че по време на цялата блокада работата му е продължила ефикасно. Това е първата голяма технологична компания, дала подобно разрешение в момент, в който работата от домовете стана повсеместно - но временно - решение заради коронавируса.

"Нова ера" е един от начините, по които вече бе определено решението - въпросът е дали други компании ще последват. За момента технологичните компании като "Фейсбук" и "Гугъл" разрешават на повечето си служители да работят дистанционно до края на годината (с възможност за удължаване), но не са посочвали, че това положение може да се окаже постоянно.

"Някои хора може да не възприемат това сериозно, тъй като става дума за "Туитър" - но можем да научим много от Силициевата долина, когато става дума за гъвкавост на работното място," каза Шри Шринивасан от училището за журналистика към университета "Стоуни Брук" в Ню Йорк, цитиран от Би Би Си.

"Имаше нагласа, че работата от дома е кражба от шефа и времето, което прекарваш в офиса, е по-важно," казва той. "Но хората доказват, че могат да са много по-продуктивни и да вършат неща от дома си. Много хора ми казват, че работят повече от дома си и са изтощени."

Джак Дорси планираше да се премести в Африка за шест месеца в средата на 2020 г. и да ръководи компанията дистанционно. Като причина той бе посочил коронавируса.

Идеята за постоянната работа от дома същевременно не се приема единодушно от експерти. Мнозина смятат, че така на практика се удължава работният ден и хиляди служители по света вече се оплакват от прегряване, след като два месеца са на този режим заради COVID-19. Миналата седмица "Гугъл" заяви, че е поискала от служители си да не работят на 22 май като мярка срещу прегряването по време на пандемията.

Източник: Dnevnik.bg

Снимка: ABC News