Два дни остават до началото на най-вълнуващото световно геймърско събитие, в което Бургас се включва за пети път. Burgas Game Jam 2019 е част от Global Game Jam - най-мащабният образователен хакатон за създаване на компютърни, настолни и улични игри в света, който се провежда паралелно в стотици градове на планетата.

Време и място

Тридневната гейм емоция е в последния уикенд на януари, като започва в петък, 25-и, от 14.00 ч., и ще завърши вечерта в неделя. Мястото е експоцентър "Флора", а записването на участниците вече започна.

Хакатонът Burgas Game Jam 2019 ще събере на едно място ентусиасти от всякакви области, които разполагат с по-малко от 48 часа и предварително неизвестни условия, за да измислят нова игра.

Работи се по обща тема, която се пази в тайна и ще бъде обявена за всички по света участници едновременно. Игрите се създават в екипи, процесът е  интензивен, като времевото ограничение е с цел да стимулира креативността.

През първия ден на хакатона ще има лекции от професионалисти на тема как се правят игри, след което трябва да се сформират екипите и започва работа.

Лекторите

Известни са вече и лекторите, които са изключително интересни и креативни.

Ставрос Ставру е един от създателите на "Пукльовците" - първите по рода си кооперативни образователни игри за таблети, специално предназначени за училищна среда. Тяхната основна цел е да развиват емоционалната интелигентност и социалните умения на учениците от 1-ви до 4-ти клас - емпатия, толерантност... Децата упражняват и своите умения по математика, а чрез историята на игрите повишават чувствителността си към различни екологични проблеми.

"Как създадохме "Пукльовците" - Ново поколение кооп образователни игри" е темата на лекцията на Ставрос Ставру, който е и автор на поредицата от книги "В света на хората", насочени към креативното мислене на читателите.

Той е обучител и консултант в областта на Гъвкавите подходи за разработка на софтуер, като създава и блога agify.me, в който описва своите авторски игри и техники. Ставрос Ставру е също така доктор по Информатика и носител на грамота "Джон Атанасов".

Вторият лектор е Християн Стайков, който има над 20-годишен стаж в областта на програмирането, алгоритми и разработка на игри. Той ще разкаже за мистичния Event Loop, който вероятно вече ползвате, може би дори без да предполагате.

Важна информация

Участието в Burgas Game Jam 2019 е безплатно.

За да се включите в хакатона, трябва да имате навършени 18 години или да сте с придружител родител/настойник.

Отборите ще се сформират от присъстващите на място в петък, 25 януари, регистрацията им ще продължи до 19:00 ч.

Burgas Game Jam 2019 има екологична кауза. Организаторите ще осигурят безплатно кафе, чай и филтрирана вода, но трябва да си носите своя собствена чаша, с цел намаляване на пластмасовите отпадъци.

Лекциите ще се излъчват на живо.

Запазете своето място в залата с гледка към морето тук: https://gamejam.burgaslab.org/registration

Burgas Game Jam 2019 се организира със съдействието на Община Бургас, EPAM Systems България, ТехноЛогика, SiteGround, Sutherland Bulgaria, книжарница "Стеди", Комплекс 2000, СофтУни, GDPR consulting, Piazza Grande.

 

Сайтът sports-hackathons.org обяснява: Думата "Хакатон" идва от думата "Маратон" (продължителна или трудна дейност, която се извършва в кратък период от време) и "Хак", което означава прграмиране. 

Хакатон е събитие, по време на което програмисти и софтуерни инженери, включително графични дизайнери, дизайнери на интерфейси, мениджъри на проекти и други си сътрудничат интензивно върху софтуерни и хардуерни проекти.