Бургаските общински съветници влязоха в сериозен спор дали община Бургас да финансира студенти в IT сектора. Според Петко Георгиев от ГЕРБ три IT компании са на път да отворят офиси в Бургас до края на годината.

Той изрази мнение, че градът ни вече е отворен за IT бизнеса, а в бъдеще този потенциал може да разгърне още повече. „Това е бъдещето не само в Бургас, но и по света”, добави още Петко Георгиев.

Живко Табаков обяви, че е раздвоен дали да подкрепи докладната записка, защото счита, че на Бургас не са му нужни само кадри в IT сектора, но и специалисти както в туризма , така и в здравеопазването.

И Евгений Мосинов от БСП реагира срещу предложението. Според социалиста на Бургас му трябват не само компютърни специалисти. „Хубаво е когато се дават стипендии, да има конкретни изисквания към студентите”, добави Мосинов.

Георги Манев от СЕК се обяви за финансиране на специалисти в сферата на туризма.

„Ние не инвестираме, а подаряваме средства. Както се казва обаче подаръците трябва да бъдат справедливи. Похарчените пари трябва да бъдат обвързани!

Нужно е да има нещо, с което да задължим студентите си. Да има форма на възвращаемост, например да направят проект например, свързан с града”, обясни зам.-председателят на Общинския съвет Георги Дражев.

След дълги спорове съветниците приеха студенти от IT сектора  от двата бургаски вуза да получават стипендия, само ако имат резултат над  4,50 от предишен семестър, както и да са си взели всички изпити.