България е на първо място в Европа по брой на жените работещи в IT сектора. Това показва социологическо проучване извършено от БАН, съобщава БНР. Данните бяха представени на Международна научна конференция, която се провежда в Бургаския свободен университет. Тя е част от проект „Дигитално разделение и социални неравенства: равнища, актьори и взаимодействия“, финансиран от Фонд Научни изследвания на ЕС.

Фокусът на проекта е върху дигиталните комуникации, рисковете и фалшивите новини, каза ръководителят на проекта проф. Румяна Стоилова от Института по философия и социология към БАН. Занимаваме си с определени социо - професионални групи. Резултатите от изследването показват, че по брой на жените работещи в IT сектора, страната ни е на първо място в Европа, но сме на последно място по дигитални умения на най-ниско базисно ниво, подчерта проф.Стоилова. По проекта са използвани сравнителни данни. Направени са интервюта с уязвими групи. По думите и установени са специфични проблеми на хората с увреждания. За тях е голяма необходимост да комуникират чрез телефона си със специални устройства. Но тези устройства са недостъпни за голяма част от хората с увреждания. Ние водим разговори с министерството на труда и социалната политика, за да могат да получат тези хора помощ за закупуването на помощни средства като например смарт телефони и компютри, за да стигнат технологиите до тях, подчерта Румяна Стоилова.

По проекта на БАН са изследвани най-вече неравенствата в етническите общности и уязвимите групи. Според проф.Стоилова важни са и регионалните неравенства. Тя посочи за пример дигиталните градове. Те приобщават все повече места като парковете например, в които вече има достъп до интеренет. В много общини обаче все още не са достатъчно развити електронните услуги. На европейско ниво, заяви тя, все повече се говори за социални инвестиции в дигитални умения. Процесите на дигитализация и техните ефекти върху хората все повече стават обект на изследване, но връзката между социалните неравенства и дигитализацията не е достатъчно проучена, а тя е от ключова важност за развитието на обществото, подчерта проф. Стоилова.