В отговор на молба от украинския вицепремиер Михаил Федоров милиардерът Илон Мъск написа в Twitter, че неговата група SpaceX е активирала сателитната интернет услуга Starlink в Украйна и че компанията изпраща оборудване в страната, предаде АФП.

"Услугата Starlink вече работи. Други терминали са на път", посочи шефът на Tesla и SpaceX в социалната мрежа.

Така хората в Украйна вече имат достъп до бърза стабилна сателитна интернет система. Това прави невъзможно за Русия да деактивира напълно украинския достъп до интернет без кибератака на чужди центрове за данни.

Официалната страница на Кремъл в интернет kremlin.ru спря да работи днес на фона на съобщенията за кибератаки тип denial of service (DDoS) срещу други сайтове на руското правителство и сайтове на руски държавни медии, предаде Ройтерс.

Руските сайтове се сриват на фона изявлението на украинския вицепремиер Михайло Федоров, че Украйна е ангажирала "Ай Ти армия" (армия от специалисти в сферата на информационните технология), за да се сражава срещу Русия в кибепространството.

В сряда нов тип зловреден софтуер засегна стотици компютри в Украйна. Подозренията за това кой стои зад атаката срещу украински правителствени служби и една финансова институция паднаха върху Русия, която неведнъж е ставала обект на обвинения в кибератаки срещу Украйна и други страни, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица Великобритания и Съединените щати заявиха, че руски военни хакери стоят зад серия от атаки тип DDoS, които за кратко извадиха от строя украински правителствени сайтове и сайтове за банкови услуги.

Източници: Нова тв и БТА

Снимка: fakti.bg