Смартфоните се превърнаха в неразделна част от нашето ежедневие, служейки ни като устройства за възпроизвеждане на музика, подкасти, видеоклипове и разговори. Въпреки удобството им обаче, много потребители намират качеството на звука за недостатъчно задоволително.

Затова и специалистите от Digital Box дават няколко съвета за оптимизиране на аудио настройките и устройствата, за да се постигне чувствително по-добро качество.

Изберете правилните слушалки от доказани марки като

 EPOS | SENNHEISER

Когато става въпрос за подобряване на качеството на звука на вашия смартфон, изборът на правилния чифт слушалки е от решаващо значение. И да, понякога използването на стандартните такива, включени в окомплектовката, не дава достатъчни резултати и не е точно това, което търсите.

Има няколко видове модели, които трябва да имате предвид, като най-основните са обгръщащи ухото, точно по ухото и тапички. Другият параметър, който е хубаво да вземете предвид, е да направите информиран избор между между кабелен и безжичен модел.

Важно е да изпробвате различни слушалки и да селектирате тези, които най-добре отговарят на вашите предпочитания и начин на живот. Потърсете устройства с функции като шумопотискане и поддръжка на аудио с висока разделителна способност за още по-добро изживяване.

Настройте до аудио файлове с висока разделителна способност

За да оцените наистина възможностите на висококачествените слушалки, помислете за надграждане на аудио файловете. Вариации с висока разделителна способност като FLAC или WAV предоставят повече детайли и яснота в сравнение с компресирани формати като MP3. Въпреки че заемат повече място за съхранение, подобреното качество на звука си заслужава, особено когато слушате музика.

Настройки на еквалайзера

Повечето смартфони се предлагат с вградени настройки на еквалайзера, които позволяват да регулирате звуковия профил по ваш вкус. Експериментирайте с тези функции, за да намерите баланса, който пасва идеално на предпочитанията си. Обикновено можете да избирате от предварително зададени настройки като "Рок", "Поп", "Джаз" или ръчно да регулирате честотите, за да отговарят на ситуацията.

Използвайте стрийминг услуги

Обмислете да се абонирате за стрийминг услуги на музика, които предлагат висококачествено аудио като Spotify, Tidal, Deezer или Amazon Music HD. Платформите осигуряват по-добър звук от стандартните, което ви позволява да се наслаждавате на музиката си в пълния ѝ блясък.

Инвестирайте в преносим DAC (цифрово-аналогов преобразувател)

Ако сте истински аудиофил и искате най-доброто възможно качество, преносимият DAC може да промени играта. Устройствата преобразуват цифрово аудио в аналогови сигнали, осигурявайки по-чист и по-детайлен звук. Те са особено полезни, когато вграденият DAC на вашия смартфон не е на ниво.

Разгледайте приложенията за подобряване на звука

Налични са различни приложения за iOS и Android, които са в състояние да подобрят качеството на звука на вашия смартфон. Софтуерите от този тип често предлагат функции като съраунд звук, усилване на баса и настройки на еквалайзера. Популярни опции включват „Poweramp“ и „Viper4Android“ (за руутнати устройства с Android).

С правилните настройки смартфонът ви може да бъде мощен аудио спътник и ежедневен аксесоар. Като изберете подходящите слушалки, може да настроите вашите аудио файлове, да коригирате настройките на еквалайзера и да проучите приложенията за подобряване на звука. Така можете значително да подобрите качеството на звука. Не правете компромис с критериите и предпочитанията си, а се стремете към функционалност и оптималност.