Спортът е едно от любимите занимания на хората от векове, вдъхновяващо към усъвършенстване, състезателен дух и желание за победа. Още от далечното минало състезателните игри вървят ръка за ръка със спортните залози, чиято история е също толкова вълнуваща и интересна, колкото и тази на самите спортове.

В днешни дни залагането е популярно хоби за любителите на спорта по целия свят. Благодарение на развитието на съвременните технологии възможността за поставяне на бет е широко достъпна онлайн чрез виртуалните платформи за залози, които разполагат с десетки дисциплини и разнообразни пазари. В миналото обаче нещата изглеждат съвсем различно. Ето къде и как започва всичко.

Най-ранните свидетелства за спортни залагания датират отпреди повече от 2000 години. Гърците са запалени почитатели на игрите и това ги кара да поставят началото на едно от най-популярните събития в света на спорта и до ден днешен - Олимпийските игри, с които се появяват и първите залози. Римляните също били почитатели на залаганията, особено на гладиаторските игри. Според историческите източници те били и първите, които легализирали спортните залози.

На по-късен етап хазартът става популярен в Англия благодарение на конните надбягвания. През 16-ти и 17-ти век в Обединеното кралство залаганията са достъпни само за аристокрацията, като единствено собствениците на коне могат да залагат за резултатите от частните надбягвания. Доверено лице приема направените залози за изхода от събитието и ги задържа до края на надбягването, когато се раздават печалбите. Малко по-късно, по времето на крал Чарлз II, залозите на коне стават достъпни за широката публика, благодарение на страстта на краля към спорта. Това кара собствениците на заведения да се възползват от широкия интерес и да се превърнат в първите букмейкъри, като скоро след това се отварят и първите официални пунктове за залози.

Игрите със залози бързо се разпространяват из цяла Европа, а скоро след това преминават отвъд Океана. Случайните залози съществуват в САЩ дълго преди да станат официални. Залаганията на коне отново са най-популярни, но само елитът има възможността да им се наслади. В края на 18 век възход бележи професионалният бейзбол - един от най-обичаните спортове в Америка и до днес, което го прави популярен избор и сред залагащите.

Официално спортните бетове стават законни през 1931 г. в щата Невада и по-специално в казината на Лас Вегас. Но проблемът на тези зали и до ден днешен е в това, че за да направи залог човек трябва да присъства физически в букмейкърския пункт или казиното, което може да бъде обвързано с пътуване и загуба на време. Няколко десетилетия по-късно тази ниша на пазара е запълнена успешно от виртуалните зали за игри и залози, които изобилстват в интернет пространството само на един клик разстояние.

Онлайн залозите се появявават през 90-те години на 20 век и скоро се превръщат в едни от най-популярните и посещаеми сайтове, благодарение на бързото си развитие, широка достъпност и модернизация, която следва технологичните тенденции. Предимството на онлайн букмейкърите пред класическите форми на залагане е на първо място в широкия избор от спортове, дисциплини, международни състезания и стотици пазари, които са на разположение на спортните фенове денонощно. Те могат да предложат на запалянковците да правят прогнозите си за мачове и събития от другия край на света, не само на местни лиги и първенства, както обикновено се случва във физическите букита.

Освен това феновете могат лесно и бързо да управляват залозите си дори в движение, без да се налага да отиват в отреденото за целта място, а само чрез няколко клика на настолното или мобилното си устройство. За първи път запалянковците могат да правят залозите си на живо по време на мач или друго спортно събитие директно от трибуните, което им дава възможност да станат част от играта и то в разгара на събитието. Честите иновации в света на онлайн залозите карат спортните фенове да очакват с нетърпение всяко нововъведение, с което се увеличава и интересът им към самите дисциплини и любовта към спорта като цяло.