Google е в "паника" след като ChatGPT може да коства някои от основните партньори на компанията. Това съобщава The New York Times, като се позовава на свои източници в интернет гиганта.

Според тях в Google е започнала усилена работа по нова търсачка с изкуствен интелект (AI). Тя е с кодово име Magi, като около 160 души вече са отделени за "спринтова" работа по нея с цел да могат да добавят нови функции с AI към основната търсачка.

Причината за бързането е, че Samsung, един от основните партньори на интернет гиганта, обмисля да се откаже от Google като търсачка по подразбиране в устройствата си и да премине към Bing на Microsoft. Ако това се случи, Google ще загуби приходи от около 3 млрд. долара на година.

Samsung не е коментирала темата, като и източниците на Times отбелязват, че намекът е бил доста мек. Изглежда обаче е бил достатъчен за Google да ускори работата, за да може да предложи по-интерактивна и интелигентна търсачка, която да се конкурира с ChatGPT и функциите в Bing.

Вече има и няколко конкретни идеи. Една от тях е търсачката да може да опознава потребителите и да се опитва да предвижда какво ще потърсят още преди да въведат ключовите думи. Друга е добавка за браузъра Chrome, която ще сканира отворената интернет страница и ще дава предложения за допълнителна информация и контекст.

Интернет гигантът работи и по няколко различни чатбота. Единият ще е главно за софтуерни програмисти, а друг ще може да помага на хората да търсят музика. Трети ще помага в ученето на нови езици. Експериментира се и с AI функция, която да използва кадри от Google Image Search за генериране на изцяло нови изображения.

Няма срок за пускането на нито една от новите функции. Според Times, Google планира да обяви Magi като проект през следващия месец. Най-вероятно това ще се случи по време на годишната конференция на компанията, която ще е на 10-ти май.

Първоначално Magi ще е ограничен тест за около 1 млн. американски потребители. През втората половина на годината се очаква да се добавят още функции и да се увеличи броят на потребителите до 30 млн. Magi ще е достъпна само в САЩ за начало.

Официално Google запазва лаконичност. Компанията коментира пред изданието, че от много време добавя функции с изкуствен интелект към търсачката си. Тя казва, че прави това по отговорен начин и има високи стандарти за запазване на качеството на информацията.

Google допълва, че винаги има много идеи, но не е задължително всички те да бъдат реализирани и да се превърнат в продукт за потребителите. Тя завършва коментара си с думите, че ще има нови AI функции за търсачката и ще сподели повече за тях скоро.

 

Източник: Vesti.bg