Френската компания Буиг телеком (Bouygue Telecom) ще изтегли 3000 антени на китайския технологичен гигант Хуавей (Huawei) от най-гъсто населените зони до 2028 година, съобщи при представянето на резултатите от първите шест месеца операторът, цитиран от Франс прес и Ройтерс. Това става по искане на френското правителството и е от съображения за сигурност за бъдещата 5G мрежа. Компанията има около 21 500 антени в цяла Франция.

Хуавей, който е вторият в света производител на мобилни телефони и лидер в оборудването за 5G мрежи, е подозиран от САЩ във възможен шпионаж в полза на Пекин. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп оказва натиск върху съюзническите си страни да се откажат да използват оборудването на Хуавей.

Буиг телеком, който не използва антени на Хуавей в Париж, няма да може да ползва антени на китайския телекомуникационен гигант за 5G мрежа и в градове, където са разположени стратегически обекти за Франция като военното пристанище, базата на ядрени подводници в Брест, централата на Еърбъс (Airbus) в Тулуза и ключови оперативни центрове за киберсигурност в Рен.

Източник: БТА

Снимка: bankinfosecurity.com