Социалната мрежа фейсбук е премахнала мрежа от страници на Международната общност на рицарите тамплиери, която има милиони последователи и проповядва войнствена защита на християнската култура.

Това съобщи англоезичното издание на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) "Болкан инсайт", информира Дневник.

Поне 14 страници, свързани с "тамплиерите" в разследване на BIRN и БиБиСи, са премахнати. Организацията Knights Templar International (KTI), която се обявява в защита на "християнските общности и принципи", неведнъж е твърдяла, че мрежата ѝ е помогнала за избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и за гласуването на референдума за Брекзит във Великобритания.

Организацията пише за референдума за "семейството" в Румъния и за намалелия брой аборти в Русия напоследък. През последните години тя предизвика многобройни критики, след като защитаваше (и дори доставяше техника) на българските "ловци на мигранти" и косовските сърби в опит да ги поощри за конфликт с албанците.

С организацията, избрала името си в чест на ордена от времето на Кръстоносните походи (но без връзки с Ватикана), се свързва и името на шотландския крайнодесен активист Джим Доусън. Преди повече от две години той патрулирал с паравоенни групи по българско-турската граница.

Според BIRN и той, и KTI все повече използват Белград за медийната си дейност от 2016 г., когато Доусън е изгонен от Унгария. Преди това страната е ключова за дейността на "тамплиерите". Такива дейности включват заснемане на видеоклипове, помощ за създаване на уебсайтове на крайнодесни активисти и обучения за успех в "информационната война".