Над 100 страници, групи и профили във Фейсбук от Русия са били изтрити заради "неавтентично поведение" на създателите им, предаде агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е най-новият пример за прочистването на социалната мрежа, което засегна няколко страни. От социалната мрежа са заявили, че са проведени две несвързани помежду си операции в Русия с цел разкриване на истинските цели на потребители.

В рамките на едната операция са били изтрити 97 профили, страници и групи, свързани със ситуацията в Украйна. Техните създатели са използвали фалшиви профили, за да администрират страниците, а също така и за да насърчават последователите им да посещават външен уебсайт.

Изтритите профили са съдържали публикации във връзка с военния конфликт в Украйна, войната в Сирия и руската политика, са казали от Фейсбук, без да предоставят детайли за самоличността на създателите на профилите. Компанията е идентифицирала част от профилите и страниците благодарение на задълбочени разследвания във връзка с други профили, изтрити по-рано тази година преди президентските избори в Украйна.

Изтрити са и други 21 създадени в Русия профили и страници във Фейсбук и Инстаграм. Те са съдържали публикации, свързани с Австрия, Великобритания, Германия, Испания, Украйна и балтийските държави.