Фейсбук действа на мозъка както някои наркотици, сред които и кокаина. Това установиха учени от Калифорнийския университет, съобщава 24 часа, позовавайки се на британският вестник "Телеграф".

Екипът на Офир Тюрел е проследил мозъчните реакции на 20 доброволци и е установил, че кортико-стриаталната система, свързана с пристрастяването към наркотиците, се задейства и когато им бъдат показани снимки, свързани с фейсбук. Човек е много по-лесно да се избави обаче от своята фейсбук зависимост, отколкото от тежките дроги. Доброволците трябвало да натискат бутони, когато съзрат изображения, свързани с фейсбук.

"Участниците реагираха по-бързо на тези образи, отколкото на пътните знаци, които им бяха показвани. Това е много плашещо, като си помислим, че много шофьори реагират на фейсбук посланията на своето мобилно устройство с предимство, преди да се съобразят с пътната обстановка, когато са в движение!”, коментира Тюрел. Според някои данни около 11% от населението страда от пристрастеност към новите технологии.