България е в ТОП 5 по скорост на интернет в света. В страната ни има 200 интернет доставчици, докато в Германия те са едва 6. „Информацията тук се разпространява много бързо и в много голям мащаб“. Това коментира апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова. Тя, заедно с Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор и представители на МВР и общината проведоха открит урок за кибер престъпленията пред деветокласници от Френската гимназия.

Григорова провокира тийнейджърите с въпроса: За какво се използва клавишът Delete? Оказва се, за повечето деца натискането на клавиша „Изтрий“ автоматично решава проблемите в интернет. „Няма копче Delete. Почти нищо в интернет не може да се изтрие. Над 95% от информацията се кешира и остава някъде. След това много лесно може да бъде издирена в мрежата и публикувана“, обясни Григорова.

За това е особено важно да се внимава какво и къде се публикува и какви хора могат да имат достъп до информацията, която се споделя. Според последните данни, във Фейсбук съществуват 33 млн. фалшиви профили. Голяма част от тях са на престъпници или педофили, отчитат експертите. Според анализ на ФБР и Интерпол, педофилът е мъж на възраст между 25 и 40 години, който в повечето случаи е добре образован.

„Това са болни хора. Те са с психично заболяване, а гледането на сайтове с подобно съдържание в 90% от случаите отключва отклонението“, обясни още Йовита Григорова. Отнемането на чужд профил в социалните мрежи, публикуването от чуждо име и манипулирането на снимки в интернет обаче също са престъпление, отчете Румяна Арнаудова.

Един от основните проблеми при децата е, че когато станат обект на подобно престъпление, те не знаят как да потърсят помощ и че има изход от ситуацията. Най-често те са подведени да публикуват своя снимка или клип, които обаче ги злепоставят, а след това ги изнудват. Само преди месеци 15-годишно момиче от Северна България е посегнало на живота си след подобен инцидент, обясни Арнаудова.

„Говорете с най-близките си хора, с тези, на които имате доверие и заедно потърсете варианти. Винаги можете да подадете анонимен сигнал в сайта на прокуратурата, ако нещо ви притеснява“, обясниха Григорова и Арнаудова.