Български АйТи специалисти разработиха национална информационна система за борба с коронавируса. Тя е разработена от „Информационно обслужване“ АД и Скейл фокус. Системата ще предоставя информация на граничните власти, здравните власти и полицията за хората, които са под задължителна карантина и за носителите на коронавируса. Отделна апликация ще помогне пък на всеки един от нас сам да проследява здравния си статус.

"Мобилното приложение ще може да бъде свалено доброволно от всеки гражданин. Така всеки ще може да сподели своя здравен статус и щабът да бъде запознат своевремнно със ситуацията. Щабът ще може да прецени къде да бъде настанен човек, който се чувства зле между Ямбол и Сливен примерно. Така ще се знае къде да бъде пратена линейката. Даването на данни ще е напълно доброволно. Първо се въвеждат лични данни - ЕГН и приложението само прави изчисления за години и пол. Въвеждат се данни за хронични заболявания. Въвеждат се данните за температура, суха кашлица, гадене, посиняване на устните, всичко. Така Щабът ще получва веднага симптомите. Приложението ще се разпространява и от трите мобилни оператора у нас. Данните ще се съхраняват в Министерството на здравеопазването. При нас няма да остават абсолютно никакви данни", добави Пламен Цеков от Скейл фокус.


Целта на приложението е информацията, въведена веднъж, да се използва от всяка структура и да не се губи време. Информацията се прехвърля към аналитичната част, използва се софтуер за анализи, той се ползва в Южна Корея, Китай и Италия, Сингапур, Тайван. Гражданите могат да ползват мобилна апликация, по която да получават информация за медицинския си статус и държавата да прави превантивни действия.

"Има визуализация през географски карти, така че достатъчно информация да се публикува публично, гражданите да виждат собствения си принос и всеки ден да се вижда информация за карантинирани, заболели, оздравели, смъртни случаи да бъде презентирана в интернет", добави още Филипов. 

„Най-голямата полза е за тези, които идват от чужбина, ако на границата си подаде някой данните, след 14 дни ще получи информация, че вече не е в карантина. Това, което е направено ще улесни всички. Ще облекчи документацията и тестовете. Най-големият принос е фактът, че това ще облекчи и граничните полицаи, които проверяват хората, които идват от чужбина“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Изграждането на такава система е от изключителна полза за Министерстово на здравеопазването. Осигуряването на връзката между отделните институции също е много важна цел, тъй като са обвързани личните лекари, болниците, МВР, пожарната. Те ще са в непрекъсната връзка и информацията ще тече между тях. На базата на тази информация можем да правим анализи и да опитаме да предотвратим разпространеннието на болестта“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„В тази система ще можем да намерим много информация, както за заразени, така и за преболедували и така могат вече да се вземат научно обосновани решения за евентуално разхлабване на режима“, посочи генерал Венцислав Мутафчийски.

 

Източник: DarikNews