29 години един сицилианец кръстосва пътищата между България и родината си. Маурицио Ферери е готвач и преподавател по сомелиерство. Мустакатият професионалист е обявен през 2012 г. за най-добрия италиански готвач в света от италианската федерация на готвачите.

Ферери е гост на фестивала „Дионисиеви дни на виното”, който се провежда в момента в Созопол. Специалистът пристигна, за да обясни на любителите на хубавото вино, как правилно да го дегустират и как се сервира популярната напитка.

Пред Грамофона нюз Ферери открито заяви, че всъщност чашата не е само съд, в който наливаме вино. „Много е важно как правилно да я изберем. Понякога едно и също вино, сложено в две различни чаши, изглежда съвсем различно”, обясни топ сомелиерът.

Маурицио допълва, че винаги трябва да има баланс между виното, което ще пием, и храната, която ще консумираме. По думите му има няколко известни комбинации, като риба с бяло вино, месо с червено вино и сирена с розе.

Неговата любима комбинация е вино с вино. Според Ферери не е нужно да се напиваме с напитката, а да консумираме малко количество, но то да е хубаво.

„Една чаша хубаво вино може да ни донесе нужното удоволствие!”, казва сомелиерът. Той много обича да похапва агнешко по гергьовденски, както и кебапчета и кюфтета. Маурицио определя България като страхотна страна с прекрасна природа. Споделя, че по темперамент българите и сицилианците доста се доближават. Казва, че островът не му липсва, защото пътува дотам доста често.

През годините е изпадал в доста комични ситуации заради езиковата бариера. Спомня си как в столицата е успял да ядоса един автомонтьор.

„Бях в София една зима, беше студено и имаше много сняг. Колата ми отказа да запали и тръгнах да търся сервиз. Вместо да кажа, че търся жичкаджия, аз казах, че ми трябва шегаджия. Човекът много се ядоса, но когато разбра, че съм чужденец и не искам да го обидя, ми помогна и всичко беше наред”, спомня си, смеейки се Маурицио. Определя родния ни език като много труден, а българските жени като много красиви.