Тя е Цветелина Димитрова, класен ръководител на тогавашния III д клас в СУ „Антон Страшимиров“ в Бургас. Нейните ученици бяха наградени от кмета на Бургас Димитър Николов за: „Да бъдем заедно“ Конкурс на Община Бургас за взаимодействие на родители, учители и ученици.  Потърсихме за я коментар и информация какво точно са направили родителите на тези деца?! Ето разказа на учителя:

Родителите и близки на ученици  представиха своите професии, в една различна гледна точка като споделят интересни факти около своята дейност и опит, за да могат децата да имат поглед извън училищния социум и да бъдат отрано кариерно ориентирани в своите цели, за да имат стимул да ги следват.

  Учениците приеха това изключително радушно и емоционално, защото видяха своите родители в ситуация на преподаватели, а самите родители поставени в тази роля,  осъзнаха спецификата и трудността на работата с много деца, но се впуснаха безусловно и с желание.

  Бодиарт майсторът Теодора Калчева/майка на Виктор Калчев/ представи на децата своето изкуство като доказа на децата, че страшните образи във филмите са и плод на добрата работа на гримьори и не бива да се плашат. Тя изрисува ръката на класния ръководител, имитирайки дълбока  кървяща рана.

  Златина Стайкова/майка на Никола Стефанов/ - военнослужащ, изправи учениците пред предизвикателството да бъдат дисциплинирани и да козируват като войници и учащи във висшите военни училища. Учениците видяха униформи и отличителни белези. Видяха противогаз и предназначението му. Запознаха се с военната йерархия и видовете сухопътна и въздушна отбрана. Учениците бяха особено въодушевени от самолетите и изтребителите.

  С помощта на семейство Биляна и Стойко Видеви /родители на Валентина Видева – земеделски производители, децата се запознаха с начина на произвеждане на  плодовете и зеленчуците, които виждат в готов вид от търговската мрежа. Често не оценят труда на хората и колко сме зависими от природата и нейните катаклизми спрямо продукцията. Учениците засадиха семена и подготвиха разсади за салатки. Грижите около покълването и растежа държаха децата отговорни  и внимателни.

 

 Хореографът по народни танци Ивайло Стоянов /баща на Костадин Стоянов/, потопи учениците етнографски с бита и традициите на българите от миналото. Децата живо участваха в разговора и демонстрираха знание за ритуали и обреди за празниците. Разучиха заедно с него някои  традиционни български хора./файл: Хореограф/

  Рада Стоянова /майка на Костадин Стоянов/ представи на децата своята професия на медицинска и хирургична сестра, обясни за първата такава в интересен и увлекателен разказ. Направи превръзка на ученик, като напомни на децата колко са крехки човешките организми и трябва да се предпазваме от травми. Успокои децата, че не бива да се страхуват от срещата с медицински лица, инструменти и апаратура и им даде да ги разгледат отблизо.

  Ресурсният педагог Татяна Кирова /майка на Радослав Димитров/, показа на децата, че има и специални учители за „специални деца“. Поканените деца със специални образователни потребности седнаха сред останалите и доказаха, че не бива да страним от тях, да не ги пренебрегваме, да бъдем толерантни; че те са емоционални и любвеобвилни. Показа на учениците различни помощни средства, с които и те да достигат до знанието, макар и по-трудно.

  В дома на Димитър и Винка Величкови /баба и дядо на Димитър Величков/ в с. Полски Извор, дядо Митко ни посвети в дебрите на пчеларството. С направата на пушек успокоихме пчелите и децата видяха израстък/маточник/ върху пчелна пита, от който трябва да се излюпи пчелна майка. Учениците бяха изумени от манифактурата и стройната организация при живота и неуморната работа на пчелите, за да достигне до тях обичаният и вкусен мед.

  Децата получиха урок с познания по Човекът и обществото, Човекът и природата, по Човечност и Щедрост от любезните домакини.

„Бяхме заедно“ и благодарим на Община Бургас, че оцени сърцатите родители, а ние доказваме, че в нашето училище не всяко родителско тяло подхожда с критика и недоверие към институцията!

 

Снимките са предоставени от класният ръководител Цветелина Димитрова