През 2019 год. от Бургас до София ще се стига за 3 часа с влак. "Правим истинска желязна магистрала", обясни бургаският депутат от ГЕРБ Иван Вълков.
 
В момента се водят разговори с Европейската комисия да не се смята за държавна помощ инвестицията, която страната ни иска да направи в БДЖ. Идеята е да се вложат 300 млн. в закупуването на нови мотриси и подвижни състави, които да отговарят на обновената железопътна инфраструктура.
 
"Влаковете ще могат да се движат със 160 км/ч и реално до София ще стигаме за 3 часа", обясни Вълков.  Парите за новите влакови композиции могат да дойдат от приватизацията на Летище София, допълни Вълков.
 
Документацията за раздържавяването му вече се подготвя и предстои обявяването на процедурата. Като най-сложна бургаският депутат определи отсечката от Елин Пелин до Септември.
 
Там релсите минават през планинска част, има и много тунели. Предварителните разчети сочат, че този участък ще "глътне" почти всички средства, предвидени за обновяването на линията София-Пловдив.