„Браво на юнаците от Централен плаж“, „Спасен живот“, „При бурно море, силен вятър и жълт флаг нашите морски стражи дариха живот на младо момиче“, това са само част от хвалебствията и благодарностите в социалните мрежи към спасителите от Поморие.

Злополучният инцидент става преди 2 дни в следобедните часове, около 15 часа, край вълнолома, когато туристка не може да излезе от водата и има реална опасност за живота й. А най-голям принос в спасителната акция има едно младо момче на име Християн. В социалните мрежи го наричат младокът-герой, защото е само на 19 години. Той се изстрелял като торпедо, с риск дори за своя живот, като за секунди е стигнал до мястото на инцидента. Колегата му Марио веднага се притичал на помощ, както и старшият спасител Калин Чомпов, за когото разказват, че познава всяко кътче на опасния Централен плаж и за своите 40 години неуморна спасителска дейност е останал в сърцата на стотици семейства, на които е помогнал.  

„Юнаците изкарват момичето през камъните и под бурните аплодисменти на плажуващите. Момичето е откарано в болница, но е живо благодарение на момчетата от плажа“, разказват още в социалните мрежи.

 Най-големи почести обаче са отправени към младия спасител. Той е Християн Филипов и е спасител само от около 20 дни. През месец май тази година е завършил средното си образование във Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски" в Монтана, а от есента ще бъде студент по педагогика на физическото възпитание в Националната спортна академия в София.

От дете Християн тренира футбол в детско-юношеската школа на футболен клуб „Монтана", а в последните години тренира и карате в местен клуб, като има много спечелени медали в този спорт. За БТА той споделя, че е щастлив, че е успял да спаси човешки живот с риск за своя живот.

„Поклон и респект пред вашата работа!“, пишат още в социалните мрежи очевидци на инцидента.

В същото време целият екип на плажа апелира към туристите да спазват сигналите и указанията на спасителите с думите: „Те мислят за вашия живот!“