В Руенско масово кръщават децата си на бившия районен инспектор Февзи Гарибов. 78-годишният пенсиониран полицай е от село Топчийско. Причината новородените момченца да носят името му, е че мъжът е изключително уважаван от всички в региона.

Преди години млада жена от село Трънак родила момче и решила, че то трябва да носи името на районния инспектор. Щастливият баща тръгнал към кметството, за да запишат името на новороденото. По пътя обаче се разприказвал с хората и забравил каква е заръката на жена му. Наложило се да се върне и да я пита отново.

Притеснен от гафа, мъжът решил, че няма да разговаря с никого по пътя, а само ще си повтаря името на бебето. Толкова бил вглъбен да не забрави, че в момента, в който влязъл в кметството и отворил врата, директно казал: „Февзи ще се казва“.

Едва след това се сетил да поздрави и да каже, че има син и вече е избрал име. В руенското село Добромир деца също носят името на районния инспектор. В Заимчево преди години семейство отново кръстило детето си на полицая, а в момента неговият съименник живее в Турция.

„Щастлив съм, преживях много хубави и много лоши моменти в живота си“, каза пред Gramofona.com Февзи Гарибов. Горд е, че за всичките си години като полицай има едно единствено престъпление, което не е успял да разкрие. Случаят, който никога няма да забрави пък е от 1968 год. Тогава жена е посечена с брадва от ревнивия си мъж.

Половин век по-късно жестоката картина е все още пред погледа му, разказва Февзи Гарибов. Съпругът работил с роднина на жена си, който му казал, че докато работи в Бургас, тя прибирала друг мъж в дома им. Веднага след работа съпругът решил да разбере истината. Заварил жена си да пресява брашно. Започнал да я разпитва, скарали се и в този момент ревнивецът взел брадвата и с два удара посякъл жена си. Бил осъден на 15 години затвор, а 8 години по-късно е и помилван.

Кои са престъпленията, които е успял да разкрие Февзи Гарибов и какво е преживял, очаквайте репортаж в Gramofona.com.