Преподавателят е гост на Грамофона нюз в Седмицата, в която отбелязваме Международния ден на учителя

Контактът с деца на бургазлийката Миглена Спасова никога не й е бил чужд. 39-годишната дама е преподавател в Начално базово училище ”Михаил Лакатник” и е гост на Грамофона нюз в Седмицата, в която отбелязваме Международния ден на учителя.

Симпатичната бургазлийка започва работа в детска градина след като завършва миналата година магистратура по предучилищна и начална педагогика.

„Моето вдъхновение бяха моите деца и категорично мога да кажа, че откакто станах майка, интересът ми да се занимавам с деца, се повиши още повече.

Преди години работих и като детски аниматор и затова контактът ми с децата никога не ми е бил чужд”, казва Миглена.  

В началото на професионалния й опит е искала да работи с деца от детската градина , но когато се докосва до учениците от начален курс, нещата за нея коренно се променят.

„Тогава открих, че моето място е началното образование. Професията не е никак лесна, но, ако обичаш това, което правиш, ти не работиш, а правиш това, което обичаш”, категорична е Спасова.

Тя смело определя децата, с които работи, като изключително будни, различни и интересни.

„Харесвам в тях жаждата им за знания и игри, защото в мен гори същото детско огънче. Разбира се че има и трудни дни, в които ти се иска да се свиеш на някое тихо местенце, но никой не е казал, че ще бъде лесно. Това е неизменна част от нашата професия. Понякога не са нужни 20, а 2, за да мине по-трудно денят”, споделя още възпитателят.

Спасова почти всеки ден се радва на изненади от учениците си. Скоро е имала рожден ден и класът й я трогнал с отделеното време, за да я изненада  с красиви и детайлни картички. „Този жест показва тяхната любов към мен, която е абсолютно споделена”, щастлива казва Спасова.

Освен за учение, тя и децата намират време за игри, забавление и осъществяване на щури идеи. Според Миглена няма по-голям учител от живота. Лично за себе си тя иска да научи децата на уважение, достойнство, честност, сплотеност и никога да не се предават.

„Те ще се научат да четат и пишат, но аз искам да заложа в тях основата на едни бъдещи, достойни хора, които да са част от нашето общество. Аз също научавам много неща от тях и това е един непрекъснат процес на взаимодействие”, допълва още учителят.

Миглена е щастлива и от факта, че в семейството си има личен пример за достоен учител. Това е нейният баща, Владимир Спасов , който е преподавател с 30-годишен стаж.

„Любим и уважаван учител от поколения деца. Имам честта да работя с него, както и с редица прекрасни колеги, които са били мои преподаватели, когато съм била малко дете. Няма нищо по-хубаво и силно от личния пример”, гордо казва Миглена Спасова.

Когато не е на работа, тя обича да спортува, да чете, слуша музика. Любимите й книги са "Пипи Дългото чорапче" и "Не пипай тази книга".

Спасова е категорична, че дори и да може да върне времето назад, не би сменила избора си на професия.

„Ако не бях учител, може би бих станала стюардеса, поради любовта си към пътуванията, новостите и любопитството си към чуждите култури. Да бъда учител за мен е чест. Професията ми носи надежда за бъдещото. Защото децата са нашето бъдеще!”, казва още педагогът.