Поредното издание на конкурса „Мисли зелено“ на Кроношпан  отличи  най-добрите  еко проекти на бургаски ученици. На тържествена церемония в изложбения център на компанията бяха наградени авторските екипи на разработките.

Предизвикателството, което отправи дървопреработвателната компания към участниците в конкурса, беше свързано с изработването на пано, представящо темата „Рециклирам, защото обичам природата и моя град“.

По този начин Кроношпан потърси пресечни точки между своя най-нов корпоративен проект, свързан с преработката и оползотворяването на отпадна дървесина, и  осведомеността на младите хора за опазването на природата.

Учениците от ОУ „Георги Бенковски“ Бургас успяха да впечатлят журито не само с идеята си да покажат „Дървото“ като символ на живота и източниците на дървесните отпадъци в нашето ежедневие, но с и интегрирането на QR Code към своята инсталация, чрез който всеки желаещ  може да се запознае  със смисъла и философията на проекта.

Паното, донесло първото място в конкурса, показва на всеки ученик и родител, че цикълът за рециклиране на дървесината започва от дома на всеки един жител на Бургас.

Достойни подгласници на победителите станаха участниците в проекта на ОУ „Александър Георгиев –Коджакафалията“

За да изберат име на своята инсталация,  учениците са поставили на обсъждане  в „облачната“  система на училището различни варианти чрез анкета и са се обединили около предложението „По пътя на дървото с Крончо“.

Авторите споделиха, че Крончо е добър горски дух, който показва на хората как да запазят от унищожение гората.

В работата си екипът на малките еколози е бил разделен на звена от архитекти, търсачи на информация, редактори, дизайнери, инженери, снабдители, одитори, художници, компютърни специалисти , презентатори, фотографи и дори рекламни мениджъри, които са представили вече готовия проект пред ученици и родители.

Паното „По пътя на дървото с Крончо“ представя жизнения цикъл на регенериране на дървесината, от раждането на дървото, преработката, употребата на дървесината, разделното събиране на отпадъците, рециклирането им и повторното им използване.

На трето място в конкурса беше класирано 3D паното на иновативното средно училище „Константин Петканов“.

Разработката на създателите на този проект е с визия на жилищен блок с отворени стаи и проследява целия процес от създаване на отпадъци от дървесина до рециклирането им.

Първата награда донесе на еколозите  ОУ „Георги Бенковски“ – 3 000 лв.

Класираната на второ място разработка на ОУ „ Александър Георгиев – Коджакафалията“  получи 2 000 лв., а третата награда на учениците от СУ „Константин Петканов“ донесе на авторския екип 1 000 лева.

 Наградният фонд за конкурса „Мисли зелено“ отново беше генериран от продажбите на един от най-успешните продукти на Кроношпан  ОСБ /плочи от ориентирани дървесни частици/.