Стиляна Минчева е на 14 години от Бургас. Учи в Строителния техникум в града и от години тренира спортни танци. Преди три месеца тя и хиляди български деца трябваше да останат по домовете си и да се обучават онлайн.

Младото момиче първоначално приема с известно притеснение факта, че ще завърши годината от вкъщи, но после това започва да й харесва. „И наистина е доста приятно. Да стоиш вкъщи със семейството си, да прекарваш повече време с тях, без да бързаш да излезеш или да тичаш за автобус”, разказа пред Грамофона нюз бургазлийката.

За Стиляна със сигурност онлайн обучението е доста полезно. „Ако не беше то, може би всички щяхме да забравим за учебниците, което нямаше да е добре за нас. Чрез този тип обучение продължаваме да учим и да се усъвършенстваме, дори и дистанционно”, убедена е Минчева.

Още в самото начало й е било трудно, докато свикне с онлайн платформи и нови методи. Казва обаче, че когато човек е отговорен, бързо свиква с новостите.

„А и учителите подходиха професионално и се справиха с нелеката задача. Сега вече всичко е по-лесно, отколкото в началото”, казва още възпитаничката на Строителния техникум. Според нея начинът на обучение е ефективен, тъй като тя не спира да чете и пише и не занемарява ученето и знанията си.

Това, което най-много е липсвало на Стиляна, докато не беше на училище, е времето й с приятелите. Казва, че те не са спирали да общуват, но комуникацията през телефоните и компютрите не е същата. „В  училище винаги ни беше забавно, когато сме заедно. Смеем се, говорим си, помагаме си”, припомня си ученичката.

Според Стиляна няма нужда нищо в настоящото електронно обучение да се променя. Единствен недостатък намира в ранното ставане, но допълва, че и с това се справя.

Бургазлийката тренира от малка спортни танци и като всеки артист вече й липсва двумесечното нестъпване в залата. Девойката е повече от щастлива, защото от следващата седмица отново ще може да облече красива рокля и да танцува.

„На 26 май възстановяваме тренировките и започваме отново да се трудим за нови изяви”, казва с усмивка Минчева. По време на карантината тя не е била тъжна, а е продължила да прави любимите си неща.

„Аз обичам да съм вкъщи със семейството си. Обичам да рисувам, да слушам музика, да танцувам. Учих нови танци, намирах нова музика, започнах да уча език, да експериментирам в кухнята... Нещото, което може би ми липсваше, беше свободата да излизам навън и да ходя на дълги разходки до морето”, признава младото момиче. Езикът, който е избрала, е грузински. Учи го самостоятелно и казва, че е малко труден. „Учиш азбука наново, защото писмеността им е по-различна”, допълва ученичката.

След по-малко от месец ще започне дълго чаканата лятна ваканция за Стиляна. Бургазлийката казва, че за нея летните месеци ще са все така интересни и вълнуващи, както през изминалите години.

„Ще пътувам, ще прекарам още време с любимите си хора, ще се любувам на морето и топлото време. Много обичам да ходя на концерти, на участия на любимия ми изпълнител – Тино, на фолклорния фестивал през август и да видя приятелите си от Грузия. Силно се надявам и тази година да се осъществяват и да се позабавлявам”, допълни още едно 14-годишно момиче, пълно с мечти.