Тома Талепов, навсякъде познат като Айляка, ще сади дърво в къщата си в Резово. От дебелите книги бургаският бохем научил, че в живота си един мъж трябва да направи две важни неща -  да построи къща и да засади дърво. Плановете на Талепов са тази година да закупи кедър и да даде живот на красивото и издръжливо дърво в царевското село. Пред Gramofona.com Тома не крие, че е бил в затвора. „Всеки преминава през някакви етапи от живота си. Тогава бях на неправилното място, в неподходящото време. Не съжалявам, че съм бил в затвора, защото там се научих да ценя елементарните дребни неща.

Преосмислих живота си, имах време да остана със себе си и да направя едно голямо сито на приятелите си”, допълва Тома Талепов. За него те се делят на две групи. Едните казват: „Ще дойда след малко!”, а вторите: „Къде си брат? Идвам!”.

Тома уважава и цени много най-добрия според него бургаски маринист Росен Поптомов и мъж, на име Диян. „Това са моите приятели. Много ги обичам!”, гордо казва Айляка.

Той не може без хората, на  които държи и без риболова. Най-големият му улов е 143-килограмов сом, хванат на река Резовска преди години. Може да живее без цигари и алкохол, но не се отказва от тях. Харесва му да пътува. Едно от местата, останали в сърцето му е бийч бара „Айляка” в Крайморие, превърнал се за мнозина в любимо място за среши през лятото

Тома не казва колко татуировки има по тялото си. Няма логично обяснение защо си е направил и на лицето. „Детска му работа! Защото нямаше някой да вземе една тръба и здраво през гърба, ама колкото може. Не че пак не бих си направил, но на места, на които не се виждат”, допълва още Айляка. Прякорът му идва от известния анимационен герой Попай моряка.  Заради него всички започнали  да му викат Папи Айляка. „Аз съм си айляк човек, обичам живота, не харесвам кавгите, гледам да стоя настрана от сплетните и съм доста над нещата”, казва още Тома. И се определя с три думи: разумен, смирен и най-вече айляк.

Снимки: Личен архив