Точно на Никулден отвори врати ремонтираната Кула на фаропазача в Бургас. От 1899 година тук са живеели фаропазачите, които са се грижили за светлините на пристанищния фар. От 1903 год. малката сграда е вход на бургаския порт и почти до края на 90-те години на миналия век в нея са живеели хора.

С последните обитатели на Кулата е свързана и една прелюбопитна история. Ръководството на порта настанило там семейството на един от работниците. Йордан бил  боцман на шалан (б.ред. – малък плавателен съд), а съпругата му Николина – домакиня. Точно на Архангеловден през 1958 год. на гости дошла бременната им дъщеря. Водите на младата жена изтекли и тя започнала да ражда.

По това време комуникациите не са били така достъпни като сега, така че се наложило баба Николина да помага при раждането и да пререже пъпната връв на внука си, който проплакал именно в Кулата.

„Избързал съм да се появя на белия свят. Аз и сега така бързам“, разказа пред Gramofona.com Тодор Вачев – единственият човек в България, който може да се похвали, че е роден в кула. Тодор израства в Кулата, а като по-голям често гостува на баба си и дядо си, които живеят в нея до смъртта си.

„Помня малката кухня долу, а горе беше спалнята. Сега е по-различно и стените са много по-бели“, обяснява Тодор. Близо 20 години той и семейството му не са имали достъп до Кулата, защото тя е била затворена.

На Никулден Тодор Вачев пристигна с най-близките си, за да разгледа ремонтираната и обновена Кула. Тодор е иконописец и специално за отварянето на Кулата е нарисувал икона на Свети Николай, която подари на изпълнителния директор на бургаския порт Диян Димов.

Обновената Кула вече е достъпна за всички, които искат да се докоснат до историята на пристанището. Тук е разположена ретроспективна изложба, която проследява първите години на порта.

На някои от пожълтелите снимки можете да видите и малкия Тодор заедно с баба си и дядо си – последните обитатели на Кулата на фаропазача.