На 10 май Синдикатът на българските учителите за двадесет и седма поредна година връчи наградите от Националния конкурс “Учител на годината”. След преминаването през общински, областен и накрая национален кръг на класиране, сред стотици учители от цяла България, избрани са само седемдесет. Едва трима са от Бургаска област и един от тях е инж. Тодор Христов от училище „Н.Й.Вапцаров“ – гр. Царево.

Инж. Тодор Христов е учител по математика и информационни технологии в местното училище. През годините той е бил преподавател по хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг, а също така „Учител по Химия и ОСС“ , „Учител по технологии и предприемачество“.

Христов сподели: „Работата ми като учител е реализиране на дългогодишна детска мечта. Още от ученическите си години исках да имам възможността да споделям знания и да вдъхновявам младите хора. Това е повече от професия за мен – това е начин на живот, който ме изпълва със смисъл, радост и удовлетворение. Написал и издал съм няколко учебни пособия, които са в полза на моите ученици: „Наръчник за създаване на уеб сайтове”, „Работна тетрадка по информационни технологии“ за 9. клас, „Наръчник по барманство” (професия „Сервитьор-барман”), „Тестове по кулинарна технология.

Като член и зам.-председател на МО на учителите по „Математика и информатика”, аз се старая да допринасям чрез организирането на практически открити уроци, създаване на учебни програми (за ИУЧ), съгласно потребностите на учениците, развиване на образователни проекти, създаване на електронни ресурси и учебни пособия, подкрепа при внедряването на иновации, интегриране на професионално развитие и обмяна на опит, организиране на състезания и конкурси, споделяне на стратегии и методи за работата с ученици с различни нужди“.

Кметът на община Царево Марин Киров поздрави Тодор Христов: ”Гордеем се с теб, с нашето училище. Пожелавам ти още успехи и да продължаваш да се грижиш за нашите деца със същата отдаденост“.