Проектът за изграждането на паметник на избитите от турците християни в храм „Св. Атанасий“ в Българово през 1878 г. е на фаза разглеждане в Министерството на културата, защото църквата е паметник на културата. Предстои експертен съвет да разгледа документите и да се произнесе. Това съобщи за Gramofona.com арх. Емил Бурулянов, който участва в екипа за направата на монумента.

„Имаше идея тази година за 3 март и за Българовското шествие поне да бъдат излети основите, но процедурите са много бавни и това не успя да се случи. Предполагам, че до средата на годината ще има някакво развитие“, коментира младият бургаски архитект.

Бурулянов е поканен в екипа от автора на идеята за вдигането на паметника - Пламен Карашев. Няколко месеца след церемонията за „Бург на годината“ през 2017 г., където двамата се запознават, Карашев го е потърсил. Трябвал му е професионален съвет как точно да се реализира и да се направи ситуация на проекта.

В момента продължават да се събират средства за строежа на монумента в Българово. По информация на Бурулянов повече от половината вече са осигурени. Когато излезе разрешението за изграждане, ще трябват не повече от 2-3 месеца за направата на паметника.

Самият паметник представлява скулптура на художника Иван Бахчеванов, която е колона с височина 4 метра и половина с много изчистен, елегантен дизайн. Тя е бяла на цвят и в нея са издълбани кръстове за всички, които са загубили живота си при клането в Българово. В най-горната част на паметника има православен кръст, а в долната му част - четири ниши, където да се палят свещички.