Кметът на село Русокастро Георги Ганчев

Легенди и красива природа привличат чужденци и туристи в каменското село Русокастро. Осма година вече в него живее свещеник от Моска със своята съпруга, разказа пред Грамофона нюз кметът на населеното място Георги Ганчев. Анатолий и Наталия си купили къща в китното село, а руснакът не спира да помага на попа в местната църква.

„Слага расото и даже биеше камбаната”, допълва Ганчев. Освен Анатолий и Наталия, в Русокастро живеят още няколко руснаци, които са си закупили имоти тук. Къща в селото обитава постоянно и една англичанка.

Всички те са научили и легендата, с която местните са израснали, казва още кметът. Продължават да я разказват не само на новодомците в селото, но и на всички туристи, посетили Русокастро и намиращата се наблизо едноименна крепост.

„А легендата гласи: Тук в пещерата на Русин камък живеел змей. На празника на селото, на Гергьовден хората се събрали на мегдана и играели хоро. Най-красивата мома от селото се казвала Руска. Задала се буря, змеят слязъл от пещерата и я отвел със себе си. Интересното е, че тази легенда оживя от танцовата формация „Петлите” от Бургас. Танцьорите вече два пъти я представят, като миналата седмица бяха при нас в читалището. Пресъздаването се получи много добре”, гордо каза Георги Ганчев.

И не пропусна да отбележи, че името на селото никога не е сменяно през годините. „Във всички летописи Русокастро е винаги Русокастро”, допълни кметът. В превод доколкото той е запознат, името означава „червена крепост”. Местните обаче дълбоко вярват, че името на селото им идва от това на най-красивата някогашна мома и крепостта.