Инцидент с малка рибарска лодка изплаши до смърт 11 англичани. Морският инцидент е от вчера близо до остров Свети Иван край Созопол. Пряк свидетел на случката е Кирил Крушков от морския град, който заедно със семейството си помогнали на бедстващите. Ето какво разказа Крушков за бързото потъване на плавателния съд пред екипа ни:

„Бяхме излезли на разходка с децата западно от Свети Иван. Намирах се в каютата на нашата лодка, когато съпругата ми извика, че хора от съседен плавателен съд търсят помощ. Те бяха в стара рибарска лодка. Видях, че беше наполовина потънала. Жените и децата вече бяха слезли и бяха на брега, а мъжете останаха да изгребват водата”, припомня Кирил.

Той се опитал да издърпа потъналата лодка, но не успял, защото тя щяла да завлече и неговата. На помощ се отзовал председателят на рибарското сдружение в Созопол, който я изтеглил.

„Ситуацията не беше толкова страшна, да кажем да е имало бурно море или да е зимно време. Да, не беше приятно, но по- важно е, че инцидентът се случи близо до острова и че успяхме да помогнем на хората. Един от англичаните взе да се шегува, че от години идва в България и такова нещо не му се е случвало – лодката, с която се вози да потъне точно като Титаник. Капитанът на потъналия съд беше възрастен човек. За жалост нямаше спасителителни жилетки и му дадохме една да си облече, че не знаехме как ще се справи в цялата ситуация”, разказа още Кирил.

Той е много горд със своя син, Димитър Крушков, който забелязал във водата много чанти. В тях имало важни документи, които младежът спасил.

„Все пак групата са чужденци в нашата страна и знаем колко е важно да имат документи. Това, което разбрахме е, че хората не са за първи път на нашето море. Да чукнем на дърво – на никой, никога да не се случва това, което на тях. Хората просто се забавляваха на 60 метра от острова закотвени и в следващия момент лодката им започна да се пълни с вода. От къде и как се случи, си остана мистерия”, каза още Крушков.