Над 1000 стикера „Спри! Давам път на пешеходец“ бяха раздадени за по-малко от час на три от невралгичните кръстовища в Бургас. Акцията се провежда по инициатива на БНР – Бургас, а в нея се включиха доброволци от Младежкия Червен кръст и общинския клуб J.J.Cool A.

Младежите раздаваха стикерите на шофьорите, за да им напомнят, че пешеходците са уязвими и към тях трябва да се проявява толерантност.

„За нас е много важно да правим такива кампании, за да могат и водачите, и пешеходците да си дадат сметка, че животът е безценен. Един миг невнимание може да доведе до необратими последици. Знам, че никой водач не излиза на пътя с идеята, че днес ще блъсне няколко пешеходци, но миг невнимание и надценяване водят до трагедии“, коментира говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева.

Кампанията е насочена основно към пешеходците, защото те са най-уязвимата група участници в движението, обясни Марияна Рачева от БНР – Бургас. Тя и колегите й от радиото днес също раздаваха стикери заедно с доброволците.

Над 700 са пешеходните пътеки на територията на Община Бургас. Всички те вече отговарят на изискванията за безопасност, а в последните години в Бургас няма места, на които да са концентрирани пътни инциденти с участието на пешеходци, съобщи Иван Гюлев от местната администрация. Невралгични точки в града обаче има. Едно от тях е кръстовището на подземната улица.

„И от двете страни. Въпреки, че има маркировка и светлинна сигнализация, голям процент от водачите минават на жълто. Тук имаме коли, които използват предимството на подземната улица, коли, които се опитват да изпреварят времето и към тях като включим пешеходците, нещата стават повече от трудни“, призна Рандева и призова водачите към повече търпение.