Седмокласничка се напишка в класната стая пред погледа на съучениците си. Неприятният инцидент е станал по време на матурите. Умишлено няма да споменем населеното място, в което се е случило това. Причината да се стигне до подобен инцидент е забраната на МОН в първите 60 минути от всеки модул на изпита учениците да излизат от класната стая.

Детето е започнало матурата си нормално, в почивката между двата модула не е имала нужда от тоалетна и съответно не е отишла. Когато започнала втората част от матурата вече й се припишкало. Тъй като знае, че излизането е забранено, тя стискала до последно. Когато вече не издържала и казала, че трябва да отиде до тоалетна, просто се изпуснала. За случая стана ясно от разкази на нейни съученици, които споделили пред родителите си.

„Наистина се случи. Но ние реагирахме веднага, отидохме и купихме бельо и дрехи на детето, то се преоблече и дори продължи изпита“, обясни за Gramofona.com директорът на училището, в което се е случило това. От различни групи в социалните мрежи става ясно, че този случай не е изолиран и назад в годините подобни инциденти е имало и в други населени места. Забраната да се ходи до тоалетна е една от най-безсмислените и лично за мен като родител, една от най-нехуманните, които могат да хрумнат на някого. Матурите са един изключително стресиращ етап от живота на децата, а ние възрастните не им помагаме особено да се справят лесно с това предизвикателство.

„Някои от децата в продължение на цяла учебна година слушат посланията и очакванията на възрастните спрямо тях, колко са важни тези изпити поради липсата на възможност за повторно явяване. За отговорното дете, ориентирано към постижения, залогът е голям. Именно с такава нагласа, психично напрежение и страх от провал и разочарование, учениците пристъпват към изпитните зали“, обясни бургаският психолог Десислава Радева.

Тя също напомня, че негативни емоции като стрес, притеснение, страх от провалени очаквания преминават и през тялото ни, проявявайки се като болка в коремната област, усещане за пресъхване на устата, позиви за повръщане, позиви за ходене в тоалетната – по малка или голяма нужда, усещане за студ, изпотяване (на ръцете) и други.

А всъщност, защо Министерството забранява на децата ни да ходят на тоалетна? За да не препишат. Въпросът е, за 5 минути в тоалетната какво толкова може да види и запомни едно дете, което в рамките на година не е успяло да усвои материала?

„Дали всъщност ние не пречим повече на подрастващите, поставяйки ги в ситуация на невъзможност да обгрижат телесните симптоми и да намалят тревожността си, вместо да подкрепяме формирането на работещи модели за справяне у тях? Нека сега опитаме да помислим какви са и психологическите ефекти от тази забрана за един млад, отговорен човек, който прави всичко възможно, за да спази правилата. Вероятно този ученик преживява пълно унижение на 14 години да се изпусне, в присъствието на други хора. И как продължава изпитът за този ученик?“, коментира още Десислава Радева.

Тя е категорична, че подобен инцидент  може да остави много сериозен отпечатък в съзнанието на тийнейджъра години напред и да попречи както на формирането на здрава самооценка, така и на вярата в собствените способности за справяне в трудни ситуации.

Според заместник-кмета по образование в Бургас Йорданка Ананиева, един от големите проблеми на родното образование е, че то търси минусите и как да хване децата, че не знаят нещо, а не се концентрира върху техните постижения и поощряването.

За съжаление подобни случаи е имало и най-вероятно ще има, защото самата постановка на МОН към децата и техните изпити е сгрешена. Камери ги наблюдават в класната стая, за да не препишат, а квестори следят да не излизат преди позволеното време.

Седмокласниците са третирани като, нека си го кажем, потенциални престъпници, които трябва да бъдат следени изкъсо.