С голяма торта и изискано парти в хотел „Приморец“  дамите от Инър Уийл клуб Бургас отбелязаха своя 10-ти рожден ден. Скъпи гости и приятели уважиха тържеството, в което имаше от всичко и за всеки по нещо – от уроци по танци до изпълнение на бургаска песен, изпята лично от автора й д-р Лорис Мануелян под съпровода на китарата на неговия син Самуел.  Управлението на Инър Уийл клуб Бургас се извършва на ротационен принцип, затова и президентът на клуба Галина Ненова тържествено предаде ръководството на следващия президент – Димка Шивачева. Благородните инициативи са много и тук ще бъдат изброени по години по-важните от тях, както и информация какво представлява самата организацията.

 

Началото на Inner Wheel е поставено в Манчестър, Великобритания преди 100 години на 10.01.1924 г., когато Госпожа Маргарет Голдинг председателства клуб, формиран от съпругите на Ротарианци.  Годишнината от тази среща се чества като Световен ден на организацията. Тогава е избрано и името Inner Wheel (Вътрешен кръг), за да означи връзката с Rotary (Колелото на Ротари) с по-малък кръг, съдържащ се в него.

Към 1967 г. клубове Inner Wheel се създават по целия свят и тогава е взето решение за сформиране на International Inner Wheel. Към днешна дата съществуват около 4000 IW клубове в 100 страни по света с над 120 000 члена.

Първият Inner Wheel клуб в България е създаден на 7 юни 1997 г. в Пловдив с чартър президент г-жа Мая Чаушева, а Инър Уийл клуб Бургас е създаден през 2014г. по инициатива на Красимира Узунова, която заедно с още 14 бургаски дами дават началото на добротворството в клуба. Ето и имената на тези дами: Павлина Гилмановска, Марина Дракова-Димитрова, Мария Димитрова, Людмила Кудева, Цанка Николова, Йоланта Гаврилова, Мария Кирова, Галина Ненова, Павлина Георгиева, Оля Костадинова, Елена Бихлюмова, Людмила Георгиева, Красимира Авелова и Марина Вълкова.

„Желанието ни и стремежът да помагаме на обществото и на нуждаещите се, докосна много хора и още много дами се присъединиха към клуба ни и към юбилейната дата вече сме 33 члена“, коментират замесените от Инър Уийл клуб Бургас.

Основните дейности и проекти през годините, които са  осъществили са следните:

2014г. – Дарение за 3-те центъра от семеен тип за деца с увреждания, лишени от родителска  грижа

2015г. – Поставено началото на приятелство с потребителите от Сдружение „Социален център Бургас“

2016г. – Поставена чешма на автобусната спирка пред УМБАЛ Бургас

2017г. – Участие в Национален проект „Антидрога“ на ИУ България Дистрикт 248 в средните училища

2018г. – Дарение за детското отделение на болницата в гр. Айтос

– Подписан Меморандум за приятелство с два клуба от Дистрикт 242 в Република Турция

Ремонт и обзавеждане на стая за обучение на деца, болни от диабет към Детско отделение на УМБАЛ Бургас

2019г.– Ремонт на стая в отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас

 Съвместно с приятелките от ИУ клуб Одрин  проведен двудневен курс по фотография за деца от бургаските училища и организирана изложба с направените фотографии

2020г. – Дарение за децата със специални образователни потребности от у-ще „Отец Паисий“

Кампания за безплатен скрининг за рак на маточната шийка;

Дарение на кислороден концентратор на УМБАЛ Бургас по време на ковид епидемията

Първото издание на конкурса „Моята любима буква“

2021г. – Интерактивна светофарна уредба за децата от у-ще „Отец Паисий“

 Подкрепа за Клуб по спортна акробатика „Нефтохимик“

 Подкрепа за инвитро процедури на 2 семейни двойки

 Поетичен конкурс „Полет над вълните“ за деца от училищата на гр. Бургас

2022г. – Закупуване на апарат за Комплексен онкологичен център за реконструкция на гърдата на пациентки след прекарано раково заболяване

2023г. – Със средствата, събрани на благотворителната вечер „Вино и любов“, подкрепен летен образователен лагер на деца със Синдром на Даун

2024г. – Закупено оборудване за стая в детска градина „Вълшебство“, предназначена за деца със специални образователни потребности

По случай 100г. от създаването на ИНЪР УИЙЛ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ монтирана  пейка в морската градина на гр. Бургас

Закупени и раздадени хранителни продукти и продукти от първа необходимост на семейства на украински бежанци

 

                              Утре вечер от 18.30 часа в двора на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ ще бъде официално открита изложба, посветена на 100 годишнината на Inner Wheel International и 10 годишния юбилей на Инър Уийл клуб Бургас.