Втори констативен протокол за директора на ОУ „Любен Каравелов“ в Бургас Анета Димова.

Инспектори на Регионалната здравна инспекция са категорични, че първолаците в училището са настанени в стаи, които са неподходящи за целодневно обучение. „Нашето становище е, че тук децата не могат да прекарват повече от един учебен час. Нито светлината, нито вентилацията позволяват по-дълъг престой“, обясни директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров.

Той уточни, че неговите служители не са получили и необходимото съдействие от училищното ръководство. „Два пъти искаме документите, които Община Бургас е издала, но директорката не ни ги предоставя. Тя има срок до края на седмицата да покаже необходимата документация. Ако това не се случи, ще й бъде съставен акт“, обясни д-р Паздеров.

Това е втората проверка на здравните власти, след сигнали на родители и материал на Gramofona.com. В началото на учебната година родители на деца от учебното заведение сигнализираха, че първокласниците ще се обучават в стаи без достатъчно светлина и свеж въздух. Най-малките ученици са настанени в ремонтираната сграда на старата баня.

Постройката беше изцяло обновена от Общината, но още при откриването й стана ясно, че тя ще се използва единствено за провеждането на кръжоци и свободно избираеми предмети. Това през септември обясни пред Gramofona.com и зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева. Въпреки това, директорът на училището е разпоредил в старата баня да се разположат стаите на първолаците. Децата там прекарват по цял ден, от 8 сутринта до 18 часа следобед.

Проблемът е, че за класни стаи са обособени бившите къпални. Те разполагат само с по един прозорец, който е монтиран на тавана, на височина от 5 метра. Така нито светлината е достатъчно, нито има шанс за проветряване. Свежият въздух се осигурява от вентилационна система, която през зимата ще се използва и за отопление.

Пред наш репортер преди началото на учебната година директор Димова заяви, че класните стаи отговарят на всички изисквания.