Истинско показно как се правят протести демонстрираха ромите от Кумлука. Близо 300 души от махалата преминаха през централните улици на Бургас и окупираха за повече от час площада пред Общината. С викове и крясъци те бързо приковаха вниманието на минаващите. Успяха да накарат и кмета Димитър Николов да слезе при тях.

Бунтът им е заради сухия режим, на който са от няколко месеца. Причината да нямат питейна вода е, че са успели да натрупат сметка от над 100 хил. лева. Реално с водомери са десетина къщи, а останалите са незаконни постройки, които също така незаконно са се прикачили към водопровода и ползват вода, но не я плащат.

Днес част от протестиращите обявиха, че са готови да плащат и искат водомери. Настояват за погасителен план, с който дълговете им да се разсрочат във времето. Не останаха доволни обаче, когато кметът им каза, че няма да допусне напрежение и заплахи. Сред протестиращите имаше и представители на правозащитни организации и религиозни общности, които снимаха на живо случващото се.

За разлика от повечето протести, на които сме свидетели в последните години, този беше проведен като по учебник. Тълпата от протестиращи пристигна пеша от Кумлука, като мина през ул. „Александровска“, оставиха на преден план децата си, за да видят всички колко са мръсни и нещастни от липсата на вода.

Поставиха точни и ясни искания, и заплашиха, че ще спрат да чистят улиците на града, ако не им пуснат водата.

А след това също толкова добре организирано си тръгнаха към махалата, но по нов маршрут. Този път преминаха през ул. „Фердинандова“, за да може и хората там да ги видят и чуят.