Родители и учители от СУ „Добри Чинтулов“ се събраха на протест преди заседанието на местния парламент. Те са срещу намерението на администрацията, учебното заведение да се премести в сградата на близкото „Йордан Йовков“, за да се освободи сграда за Английската гимназия. Родителите и учителите са категорични, че „Добри Чинтулов“ разполага с по-голямата и по-добрата материална база. Тук има три спортни салона, оборудвани кабинети по музика за специализираните паралелки по фолклор.

Част от преподавателите заявиха, че са били излъгани и до последно са мислели, че училище „Йордан Йовков“ ще се премести при тях, а не обратното. „До 5 години нашето училище ще изчезне. Не е честно това, което се случва. Тук и инфраструктурата не позволява такъв наплив. Близо 800 деца учат в Английската. С колко автобуса и коли ще пристигат сутрин“, недоволстваха родители.

За повечето решението е да се построи нова сграда, в която да се премести Английската гимназия. Част от родителите дори обявиха, че не е било нужно в центъра на Бургас да се строи нова библиотека, а сградата да се превърне в училище. Андрей Иванов пък, дори предложи пустеещата сграда на мол „Странд“ да се превърне в училище. „Да я пригодят, голяма е и пустее“, коментира таткото на бъдещ първокласник.

На метри от родителите от к/с „Изгрев“ се бяха събрала и родители и учители от двете езикови гимназии – Немската и Английската. Те настояват двете училища най-накрая да се разделят, за да могат всичките 1600 техни възпитаници да получават качествено образование в нормална среда. Докладната, която ще реши съдбата на училищата е една от първите в дневния ред на местния парламент.