Спорен съветски паметник в Бургас е бил разбит, а руска активистка, живееща в града нарече акта фашизъм и поиска „фашизмът да бъде спрян“. Потрошена е плочата от разширението на т. н. братска могила в морския град, която част от населението през последните години знае като паметник на съветските алкохолици или монумент на метиловия полк.

„В Бургас оскверниха братската могила на съветските воини. Не е просто залята с боя, а е разбита мраморната дъска с имената на погребаните. Това вече не е вандализъм, това е фашизъм. Фашизъм, който трябва да бъде спрян.“ – възмути се в статус в групата "Ние, рускоговорещите в България" Татяна Липова, която публикува в петък и снимка със щетите.

Авторката на снимката и коментара към нея Татяна Липова е активист на земляческата организация на руския „Съюз на съотечествениците“, обединяваш основно руски граждани или русифицирани представители на други бивши съветски републики, а в минали години името и се свързва с организирането на шествията на „Безсмъртния полк“, в официалния сайт на едноименното движение телефонът и фигурира като контакт за координация. През 2016 Липова е сред координаторите на първия марш на полка в Бургас.

Самият паметник е доста спорен, но за сметка на това е може би единственият у нас, който след построяването си се уголемява като композиция и разширява територията си. Белият камък с надпис: „На освободителите вечна слава“ се намира в кв. Изгрев на мястото на старите гробища и допреди години се знаеше само, че е братска могила на 50 погребани на гробищата – 47 неизвестни съветски войници и трима, чиито имена се знаеха – Иван Куртилов, Гадил Мухтаров и Николай Забродин.

 

В края на 2019 година, 75 години след нахлуването на Съветската армия в България, Руската федерация обяви 42 имена на погребани на мястото на братската могила съветски военни. Неочаквано през декември 2019 мястото около самотния паметник се превърна в строителна площадка, а от двете страни на камъка се появиха изправени бетонови основи, върху които впоследствие бяха залепени и две черни гранитни плочи с издълбани върху тях 44 имена, с две повече от първоначално оповестените 42. В отговор на запитване до бургаската община на местния вестник „Десант“ от кметството отговарят, че инициативен комитет на близки на починалите през 1944 е внесъл искане в Община Бургас към монумента да бъдат добавени плочи с имената на покойниците. Предложението било разгледано и от експерт-художника Николай Дубаров, който по публикации в медиите се оказал и лицето, одобряващо поставянето на плочите, и изпълнител на проекта.

 

Имената, изписани върху всеки един от черните обелиски, са на жертви на трагичен инцидент със съветски войници в пристанищния град в дните след 9 септември 1944. В близост до белия мемориален камък има друг, на който е написано, че там са погребани „руски воини, починали в Бургас през 1944“. Според местния историограф Митко Иванов военни действия на територията на Бургас с участието на съветски военни не е имало. На 14 септември 1944 година дислоцирани в Бургас съветски воини разбират, че в железопътен склад близо до гарата има голямо количество алкохол. Руснаците „превземат“ обекта и откриват там бидони със спирт. Охраната на склада ги предупреждава, че това е метилов алкохол, който е отровен, но пристигналите да освободят склада съветски воини не го послушват, застрелват го и изнасят спирта.

 

Според изследване, публикувано през 2019 от вестник „Флагман“ полковият командир майор Приходко в присъствието на заместник-полковия командир по политическите въпроси Рисин повикал старши лейтенанта от медицинска служба Дяченко и поискал от него да провери годността на алкохола за консумация. Командирът наредил да се извърши експресен анализ с думите: "Вие сте лекар, пийте и ми кажете какво е това!" Дяченко отказал да пие от алкохола и заминал някъде да изследва качеството на спирта от склада.

Трофейният алкохол е изпит, като участвалите в превземането му черпят с него и други свои другари. Според различни източници в изпиването му се включили между няколко десетки до няколко стотин души. Сутринта на 16 септември е имало тежко засегнати от метиловия спирт, на 17 септември складът е поставен под охрана.

 

За щетите, нанесени на Червената армия от метиловия враг говорят данните от следващите дни, обобщени в доклад на военния следовател от Четвърти механизиран корпус майор Шмуклер, главния медицински експерт Шпиганович и ръководителя на военното санитарно управление на 3-ти украински фронт Неймарк: През периода 16-19 септември 1944 г. в гарнизона в Бургас, в резултат от отравяне с метилов алкохол са били засегнати около 190 души, потърсили са медицинска помощ 154 войници и офицери, от тях 120 са били хоспитализирани, 6 са ослепели.

Починали са 42-ма съветски войни. Толкова, колкото е първоначално обявеният списък на героите, погребани в т. н. братска могила в кв. Изгрев.

 

 

Източник: https://offnews.bg/