28 април е Международният ден в памет на загиналите при трудови злополуки. Статистиката сочи, че Бургас се нарежда на 4-то място в страната, с регистрирани общо 153 трудови злополуки, като 17 от тях са тежки.  

6-ма работници са загинали през изминалата година, а други 12 са получили тежки наранявания, след които са получили различна степен на инвалидност, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков. Строителството остава най-рисковия сектор, но това е тенденция в световен мащаб, уточни Васков.

Според него при подобни инциденти не може да се търси вина само в една от страните. „Най-често работниците са тези, които проявяват небрежност по отношение на безопасността. От друга страна обаче, контролът е вменен в задълженията на работодателите и те са тези, които трябва да изискват от служителите си да спазват правилата“, обясни още Павлин Васков.

Като положителна тенденция той отчете, че все повече служители подават сигнали в Инспекцията заради условията, при които работят. „До сега основно хората се жалваха за заплати. Работниците вече се научават да сигнализират и аз ги приветствам. Това означава, че самите те не са апатични и безхаберни по отношение на собственото си здраве“.

От синдикатите пък настояват за държавни облекчения за работодателите, които инвестират в безопасни условия на труд. Представители на КНСБ и КТ “Подкрепа“ и заместник-областният управител Севдалина Турманова почетоха паметта на загиналите при трудови злополуки в Бургаско.