12-годишният Пресиян Дараданов от Българово спечели пълна стипендия и ще замине за Space Camp Turkey. Това е един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. В Европа, Азия и Близкия Изток Space Camp Turkey e единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер, намиращ се в турския град.

Хубавата новина съобщиха за Грамофона нюз родителите на момчето, Галина и Щелиан Дараданови. Пресиян е кандидатствал за летния лагер чрез Центъра за творческо обучение. Заради интересната си презентация, свързана с опазването на планетата и по определени критерии, той печели и пълна стипендия за престоя си в Измир.  

Шестокласникът е изключително щастлив и нетърпелив да посети центъра, където ще прекара една пълна седмица. Пресиян споделя, че посещението му в Измир ще му помогне да подобри още повече знанията си по астрономия и английски.

Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. 

Пресиян и директорът на ОУ "Васил Левски" в Българово Сребрин Сребрев

Горд с постижението на Пресиян е и директорът на ОУ "Васил Левски", Сребрин Сребрев. „Щастливи сме, че наш ученик ще участва в подобен лагер, който го има на две точки по света - в Турция и САЩ. Там дисциплината е желязна, а условията са почти казармени.

Така както обучават астронавтите преди полет, ще обучават и нашите деца. Те ще бъдат разпределени по групи и ще участват заедно с техни връсници от други държави. Става се в определено време и се работи по проекти, свързани с НАСА и астронавтите. Всички се връщат много удовлетворени, защото това, което ще видят там, няма да видят другаде“, коментира Сребрев.

От Центъра за творческо обучение са получили рекорден брой кандидатури тази година – 422. 65 от най-добре представилите се ще бъдат подкрепени с пълни или частични стипендии.

Космическият център дава възможност на деца и младежи на възраст от 11 до 15 години да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.

До  момента през програмата са преминали повече от 1000 младежи от цяла България, които печелят медали в космическите съревнования и прославят страната с отличните си познания, умения и находчивост.