Бургаският районен съд отново отложи делото, което е образувано по искане на Тежкия наказателен съд в гр. Къркларели. То е срещу четирима български гранични полицаи, които са обвинени от властите в южната ни съседка за смъртта на турски рибар.

Инцидентът е юли 2008 год. и е станал в български териториални води. По настояване на адвокатите на нашите гранични, днес беше дадена отсрочка и насрочена нова дата на заседанието.

До 9 ноември към материалите трябва да бъдат приложени нови писмени доказателства. Адвокатите настояват към кориците на делото да се приложат решенията на Българския и Европейския съд, които вече са оправдали нашите гранични полицаи за инцидента.

В Турция срещу тях са повдигнати обвинения за убийство. Михаил Цонков, Николай Петков, Живко  Петков и Никола Костов са били на дежурство на 16 юли 2008 год. когато получават сигнал за чужд плавателен съд в наши води.

Оказва се, че това е турска рибарска гемия. Мъжете в нея обаче оказват съпротива, последва схватка, при която един от тях е прострелян смъртоносно.

Пред Съдебната палата в Бургас днес се събраха близо 200 човека, които дойдоха да подкрепят граничните ни полицаи.

Към протестиращите се присъединиха депутати и общински съветници. Мнението на всички е, че граничните ни полицаи са изпълнявали служебните си задължения, охранявали са границата и са невинни.