Програмата за енергийна ефективност, чрез която се санират жилищните сгради, да остане безплатна. За това настоява бившият зам.-министър на енергетиката и кандидат депутат от ГЕРБ-СДС Жечо Станков. Вчера стана ясно, че в новите правила вече се предвижда „съфинансиране“ за всяка една от сградите.

„Това е абсолютно неравнопоставено с тези, които вече живеят в санирани сгради и чието саниране бе безвъзмездно“, категоричен е Жечо Станков. Според него промените са нечестни спрямо хората, които живеят в несанирани жилища. Някои от тези хора са влагали средства като са сменили дограмата си и така са изолирали жилищата. Сега обаче ще трябва отново да плащат, ако искат сградата им да бъде санирана, отбелязва Жечо Станков.

„ Несправедливо е към тези, които чакат да продължи санирането, както и към тези които нямат възможност да участват със средства. Например: в блок от 8 етажа и 8 входа има близо 200 апартамента. Представете си поне 10-20% от жителите там да са възрастни хора, които нямат възможност да извадят средства за съфинансиране. Означава ли това, че техните съседи трябва да носят тази финансова тежест?“, пита още Станков.

И допълва, че промяната в условията най-вероятно ще доведе до ново кандидатстване. А това ще обезмисли усилията на тези, които вече са успели да подготвят документите и да кандидатстват. Петицията в подкрепа на безплатното саниране можете да подкрепите ТУК.