Кисело мляко с чия и плодове, свежи салати, бонбони със сурови ядки, бананови бисквити. Това са само част от кулинарните изкушения, които родители и първокласници от ОУ „Васил Априлов“ приготвиха. Децата се обучават по иновативна програма и всеки петък захвърлят учебниците и тетрадките.

„Усвояването на знания и умения не е само през учебниците, то трябва да се преживее. В петък децата не са ангажирани с помагала и тетрадки, а работят най-вече на терен или чрез ролеви игри“, разказа пред наш репортер старши учителят Елза Василева.

Този петък беше посветен на здравословното хранене и полезните храни. В класните стаи първокласниците сами направиха сандвичи с много свежи зеленчуци, а някои от тях извикаха на помощ и майките си. Децата показаха, че храната може да е едновременно и здравословна, и вкусна. Демонстрираха познания по етикет, като подредиха масите по всички правила на добрия тон.

„Идеята ни е децата на практика да прилагат знанията си. Помагат ни като партньори ученици от Гимназията по туризъм, студенти и разбира се по-големите възпитаници на нашето училище“, обясни още Елза Василева. Следващият петък пък първокласниците от ОУ „Васил Априлов“ ще се учат как да разпознават био и еко храните.

„Ще гледат етикети, ще търсят специалното лого, за да разпознават храните, които наистина отговарят на стандартите. Ще се учат да разпознават срока на годност и на свежест, ще се учат да разпознават съдържанието и различните Е-та, които се използват“, обясни още Елза Василева.

Кулинарната демонстрация на първокласниците предизвика истински интерес, а много от съучениците им пожелаха подобни вкусотии да се предлагат и в училищния стол.