Ученици от 10-те и 12-те класове на ГПНЕ „Гьоте” в Бургас и техни преподаватели по история и български език и литература проведоха своеобразен урок по хуманизъм, посветен на Деня на спасението на българските евреи и почитане жертвите на Холокоста. Специални гости  на училището бяха представители на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, които прожектираха пред младите хора документалния филм  „Да помним”, пресъздаващ историята на бургаските евреи и отмяната на тяхната депортация към  лагерите на смъртта. 

Учениците изгледаха кинолентата с изключително внимание и вълнение и бурно аплодираха създателите на филма от Център „Алеф” Алберта Алкалай, Асен Йорданов и Елка Василева.

„Човешката памет има услужливото свойство бързо да забравя.  Казват, че войната започва тогава, когато умре  и последният участник в предходната. Този филм е за вас, младите – да познавате събитията отпреди 73 години и да знаете, че хората могат да се обединят ,независимо от етност и религия, за добра кауза. Уникален е актът на спасяване на почти 50 000 български евреи! Популяризирайте го навсякъде по света! Да почетем паметта на невинните близо 12 000 евреи от Беломорска Тракия и Македония. Да помним, за да не се повтаря.”, призова авторът на филма и председател на Център „Алеф” Алберта Алкалай.

„Това беше необходимо изживяване, едно много силно докосване до еталон на достойно поведение и хуманизъм. За нашите ученици това е не просто урок по история, а тема за размисъл, която със сигурност ще даде отражение върху техния живот и преосмисляне на моралните ценности”, каза помощник-директорът Софка Бубалова, която благодари на гостите за наситеното с емоции и ценни послания събитие и изрази желание за нови срещи.