Бюст-паметник на Петко Задгорски бе открит в Бургас. Той се намира близо до склуптурата на Пушкин, който е дело на самия Задгорски.

„След години усилия един от най-талантливите бургаски творци – първият председател на Дружеството на бургаските художници, Петко Задгорски има свое достойно място на алея в Морската градина. Благодаря на всички, с които изминахме този дълъг път“, заяви кметът Димитър Николов секунди преди официално да открие паметника пред всички гости.

Той припомни, че съвсем символично е избрано и мястото на бюст-паметника, който се намира в непосредствена близост до скулптурата на поета Александър Пушкин, най-значимата творба на Задгорски, за която казват, че е най- добрият паметник на поета извън пределите на Русия.

„Паметникът на именития художник е направен по автопртрет, който Задгорски си е направил през 1949 година. Той и до днес се съхранява във фонда на Бургаската галерия. Искрено се надявам да се харесва и бургазлии да му се радват”, сподели скулпторът Руси Костадинов.

Събитието се превърна в празник с изпълненията на Бургаския духов оркестър и рецитала на учениците от ПГЧЕ „Васил Левски”. На място се прочетоха и благодарствени адреси от наследниците на Петко Задгорски, които живеят в Германия.

Стъпките по изпълнение на идеята започват през 2019 година. Спазвайки общинската наредба за паметниците, много бързо се събират нужните 1305 подписа. Сред тях са художници, журналисти, поети и писатели, служители на държавни, общински и частни институции и фирми /Държавен архив, НОИ, Регионална библиотека, читалища и др./, ученици от Руската езикова гимназия и много други. 25 са дарителите подкрепили идеята, съобщиха от Община Бургас.

Най-забележителното дело на Петко Задгорски (1902-1974 г.) в Бургас е паметникът на Пушкин в Морската градина, открит през 1952 г. Тук Задгорски е бил учител по рисуване. Сред неговите ученици са Генко Генков, Георги Баев, Тодор Атанасов и други известни бургаски художници. Петко Задгорски е първият председател на Дружество на художниците в Бургас от основаването му и уредник на Градската художествена галерия, която днес носи неговото име. От 2004 година е почетен гражданин на Бургас.