Кметът на с. Горица Тончо Киров и кметът на община Поморие Иван Алексиев откриха паметна плоча на Димитър Каталиев Майски – кмет на селото от 1954 г. до 1979 г. Възпоменателният знак бе поставен на сградата на кметството по повод 30-годишнината от неговата кончина.

Идеята е на инициативен комитет от местни жители на Горица, които са се обърнали към Алексиев с молба за съдействие за реализиране на инициативата.

На тържественото откриване са присъствали председателят на Общинския съвет в Поморие Адам Адамов, художникът и автор на проекта Милчо Талев, внуци на Димитър Майски и много жители на селото.

„От името на всички наследници на Димитър Майски изразявам благодарност и уважение към инициаторите и към тези, които подкрепиха идеята за поставяне на паметната плоча. Нека този мемориален знак да припомня за живота и мисията на Димитър Майски, защото ние трябва да познаваме и помним хората, които са работили безкористно и сърцато за благото на другите”, каза внучката на дългогодишния кмет Йорданка Майска.

Димитър Майски има основен принос за благоустрояването на селото и построяване на значими сгради за обществено ползване. В периода 1954 г. – 1979 г. са реализирани парк, водоснабдяване, читалище, детски дом, земеделско училище, стадион, битов комбинат, търговска сграда, пощенска станция, ресторант, баня и фурна, мостове на селото и др.

На предстоящата сесия на Общинския съвет ще бъде внесено предложение площадът пред Кметство Горица да бъде именуван „Димитър Майски”.