Те са млади, амбициозни и кипят от енергия. Дни след абитуриентския им бал, ще ви представим двама бургазлии, готови да покорят Русия, да покажат как са възпитани и какво са научили от родния Бургас. Тя е Евгения Петрова – симпатична и отговорна дама, готова да бъде лидер в Москва. Той – Виктор Апостолов, който мечтае да учи в Санкт Петербург. Усмихнатите отличници завършиха успешно Руската гимназия в Бургас. Разказват пред екипа ни за трепетите извън граница и какво искат да постигнат. И най-важното - гордо заявяват, че никога няма да забравят от къде са тръгнали.

Евгения Петрова завърши с успех 5.83. Отраснала е в семейство на майка българка и баща руснак. Приета е да учи във Финансовия университет в Москва, със специалност държавно и общинско управление. „Изучавам руски език с голямо желание и исках да го доразвия още от втори клас. Вкъщи се говореше на руски, навсякъде около мен се говореше руски, той ми е по душа и съм много привързана към него”, споделя младата бургазлийка. От сега Евгения се стяга за руската столица, тъй като трябва да е там още през август, а учебната година започва на 1 септември.

Тя допълва, че е силно подготвена за големия град, може спокойно да остане да живее и да се развива там. „Представям си се като лидер, но не като тези, които дават команди. Искам да бъда в приятелски отношения както със състудентите си, така и занапред с колегите си”, допълва още амбициозното момиче.

Плановете на Евгения са през първата година да си идва по-често в родния Бургас. „След втори курс мога да започна стаж или да остана да работя. По всяка вероятност тогава ще си идвам тук, но само един-два пъти в годината”, обясни Евгения.

Тя не отрича, че обича еднакво Русия и България и никога не е делила страните. „Те са част от мен и се причислявам и към двете прекрасни държави. Надявам се оттук нататък да извървя дългия път и да сбъдна мечтите си, които съм си предначертала от много малка”, гордо заяви Евгения.

Нейният съученик Виктор Апостолов е готов на всичко, за да бъде приет в Санкт Петербург. Младият мъж е кандидатствал в Държавния университет в града и иска да изучава международни отношения с арабски език. „Много искам да замина за Русия, защото обичам тази страна и нейната култура”, казва бургазлията.

Той дълго ще помни чудесните си години в Руската гимназия в Бургас. „Те бяха изпълнени с много емоции и благодарение на учителите ни, успяхме да постигнем много високи резултати”, допълни Виктор. През екипа на Грамофона нюз той специално благодари на две от преподавателките си. Едната дама е учителката му по руски език в девети клас – Кети Грънчарова, а другата е класният  му ръководител – Светлана Мушева.

„Благодарение на г-жа Грънчарова научих руския език както трябва, а класната ми е помагала толкова много”, припомня бургазлията.

Той казва, че всеки, който е заминал за известно време извън граница, рано или късно започва да изпитва носталгия към родината и се завръща. „Затова много се надявам да мога да се реализирам в страната си. Мечтая за вечно щастие и хубава кариера в бъдеще”, заявява Виктор.

Докато чака с трепет дали е приет, той ще продължава да набляга на руския език. През лятото няма да почива активно, а ще помага на родителите си в семейния им бизнес. В малкото свободно време, бургазлията играе футбол с брат си, излиза с приятели и ходи на плаж. И двамата съученици се радват, че имаха възможността на отпразнуват бала си, а сега очакват с много надежда да реализират и дълго мечтаните си планове.