Неочакван отпор на идеята за подземен паркинг до хотел „България“. Днес се проведе обществено обсъждане на проекта за изграждането на съоръжението. Паркингът трябва да е на едно ниво и на площ от 2300 кв. метра, а капацитетът му е за 100 мета. В обсъждането се включи поетът Недялко Йорданов, който определи изграждането на паркинга като безумие.

„Как е възможно въобще подобно нещо да се обсъжда? Стига вече, достатъчно поразии се направиха. Това и през трупа ми няма да стане“, отсече емоционално поетът. Срещу изграждането на подземен паркинг до хотела се обявиха и от Регионалната камара на архитектите в Бургас. От там обясниха, че градинката пред хотела не трябва да се пипа, защото тя компенсира плътността на застрояване на самия хотел. Арх. Костадин Христов изказа недоволство, че на базата на три снимки се прави обществено обсъждане, а важните подробности не са представени предварително.

Не може на базата на три картинки да се прави обсъждане. В момента говорим без да знаем какъв е обхватът, какво се отнема от градинката“, коментира Христов. Колегата му Мирослав Бойчев също се обяви срещу проекта и напомни, че преди време тогавашният архитект на Община Бургас Весела Илиева е заявила, че Бургас няма нужда от подземни паркинги. Това е станало при представянето на идея за изграждането на подземен паркинг под площад „Тройката“.

От Регионалната туристическа камара обаче подкрепиха идеята и заявиха, че в центъра на Бургас трябва да има място, на което да спират туристическите автобуси и хотел България като една от емблемите на града, е прекрасно място. Според туроператора Евелина Пулева, проектът трябва да се осъществи, защото е важен за туристически град като Бургас.

"Излиза, че този паркинг едва ли не ще спаси Бургас. Той е едва ли не спасителят. Кое му е спасителното на този паркинг? Да си разрушиш на практика градинката, този облик на Бургас“, контрира Недялко Йорданов. Поетът беше категоричен, че не може на това място да се вкарва автомобилен поток и припомни изграждането на подземния паркинг на площад „Кирил и Методий“. „Имаме такъв гаф и да правим такова нещо още един път! Защо трябва да се дълбае и копае в самия център на града. Това е безумие!“, отсече Йорданов.

Общинският съветник от ГЕРБ Красимира Маркович отвърна „Бургас не е еднолична собственост. Той е на всички бургазлии. Тук сме да обсъдим нещо хубаво, да дадем път на новите идеи“. Проектът получи и пълната подкрепа на общинските съветници от БСП, стана ясно по време на обсъждането. От екипа, разработил поректа заявиха, че няма риск за арменската църква, която се намира в непосредствена близост до хотела. Храмът е един от най-старите в страната и е паметник на културата.

Оказа се, че и паметната плоча на спасителите на бургаските евреи ще бъде преместена. Това предизвика нова серия от въпроси, тъй като процедурата по изграждането и оформянето на монумента е отнела 5 години, преминати са обществени обсъждания за реализирането. Главният архитект на Община Бургас Емил Бурулянов уточни, че ролята на местната админстрация е да проследи всичко в поректа да е издържано и технически годно за изпълнение.

Крайното решение обаче е на Общинския съвет. За да се изгради подземния паркинг ще бъде необходима промяна в Подробния устройствен план. Освен това по-голямата част от него ще е на общинска територия.

Арх. Груд Илиев, ръководител на проекта е категоричен, че е избран най-ефикасният и добър вариант. Беше напомнено, че първоначалната идея за подземния паркинг е разработена още преди 20 години от покойния вече арх. Петко Йовчев. Тогава обаче Община Бургас не е разполагала със средства, за да го изгради.