С 30 гласа „въздържал се“, 6 „против“ и едва 8 „за“ общинските съветници в Бургас отхвърлиха идеята да се ограничи провеждането на контрапротести. Предложението е на Даниела Божинова, според която приемането на ясна нормативна уредба е наложително. Божинова дава за пример проведените на 15 май прайд и контрапрайд в центъра на града.

„На 15 май 2021 г. централният площад на гр. Бургас беше арена на две антагонистични масови прояви – протест и контрапротест. Те поставиха на изпитание както органите на местно самоуправление и по-специално Кмета, така и силите на реда и предизвикаха критики относно обезпечаването правото на протест и безопасността“, коментира Даниела Божинова в мотивите по докладната си.

Нейното предложение е при постъпването на уведомления от няколко организатори за провеждането на различни масови прояви по едно и също време на едно място, кметът на Община Бургас да влезе в ролята на медиатор. Ако организаторите не се съгласят да разделят проявите си, то градоначалникът „предлага писмено промяна на времето, мястото или пътя на движение на организатора на по-късно заявената масова проява“.

Идеята намери сериозен отпор в част от съветниците. Според Йордан Георгиев от БСП подобна идея може да отвори вратите за доста неприемливи и неприятни ситуации.

„Аз мога да заявя няколко месеца по-рано едно събитие на 6 май, Гергьовден, пред църквата „Св. св. Кирил и Методий“ или за 6 септември пред Общината. И в дните, когато почитаме войнската чест и нашата армия, да пусна там да дефилират хора в пъстри дрехи“, даде като пример Георгиев и обяви, че никой няма да може да го спре, защото той ще е пръв по време и по право.

Според Красимир Калудов от СЕК с подобна наредба ще могат да се ограничават и футболните агитки. „Но как да накараш феновете на един отбор да заявят подкрепата си ден след мача или далеч от стадиона“, контрира Калудов. След сравнително кратки, но доста емоционални дебати, предложението не получи зелена светлина.

 

Снимка: Архив