Една легенда в риболова

Георги Василев – Изгорелия е тазгодишният шампион по улов на паламуд. Човекът вече е легенда в рибарските среди и за слуката и майсторлъка му се носи от уста на уста. Десетки каси с паламуд има на лодката му сутрините, като излиза от морето. Добрия улов Изгорелия удря заедно с тайфата си – избран рибар, също вещ в занаята.

Една лодка, един отбор
Бат Христо – Лющилото, така наричат дясната ръка на Изгорелия и верен помощник в кръстосването на морските ширини в Бургаския залив.

Големият улов
Не са единствените, морето е пълно с рибарски лодки, но са едни от малкото „излъгали“ паламуда тази есен. А техният е, казват, най-големият! Не в размера, този е дребен паламуд, наричат го „циганка“, а в количеството. Хванали са 220 кг паламуд на една узакма. Благодарение само на богатия си опит в морето.

Узакма

Кратка справка в Гугъл показва, че узакма се прави призори или при пълна луна и ясно нощно небе. Мрежите се пускат в права линия зад лодката, завързват се за плавателния съд. След около час се изваждат, но има и други тънкости. Трябва рибарската мрежа да е с „широко отворени очи“.

Обяснение на понятието „узакма“ дава Георги Йочев в едноименния си разказ, спечелил конкурса на Gramofona.com  за написване на рибарски истории през 2016 г.

Рибарите
Георги – Изгорелия е бургазлия, а Христо – Лющилото от Крайморие. Мястото на паламуда обаче е между Ропотамо и Аркутино. На юг са големите пасажи с риба. Рибарите обаче си имат и друга тайна, следят времето и фазите на луната.