Майка и дъщеря от Сунгурларе изкараха тежка и безсънна нощ, след като вчера бяха изгонени от общинското жилище, в което са живеели последните 4 години. Десислава и майка й са имали договор за апартамента, който обаче е изтекъл през януари.

Договорът не е подновен, по непонятни за Десислава причини.

„Не сме имали и не сме предизвиквали никакви проблеми. Всички много добре знаят, че сме крайно нуждаещи се. Никога не сме бавили плащанията си. Всеки месец сме си внасяли наема и разходите за ток и вода в общината“, категорична е Десислава.

И тя, и майка опитали да говорят с кмета Георги Кенов, но по думите им – без резултат.

Младата жена подозира лично отношение от страна на кмета Георги Кенов. Твърди, че в първия му мандат тя и майка й са били уволнени. Тогава двете жени са работили към общината. Десислава дори написала серия от жалби и писмо до премиера Бойко Борисов, за да се оплаче от неправомерното уволнение.

Миналата седмица в дома им пристига полиция. Униформените носят предупреждение, че жилището трябва да се освободи. „Аз отказах да разпиша, защото ние наистина няма къде да отидем. Отговориха ми, че ако окажа съпротива, ще ми закопчеят белезниците на ръцете“, разказва още Десислава.

Вчера в дома й пристига комисия от общината и отново полиция. Всички вещи от апратамента се изнесени и складирани пред блока, в който двете са живели до момента.

„Изтощена съм и съм в шок. Не ме питайте вчера как сме спали. Не можахме, защото е страшно да си на открито“, допълва Десислава. Тя уточни, че е звъняла и в полицията поне да им осигурят някаква охрана.

От Община Сунгурларе обясниха, че още днес ще се постарят да осигурят ново жилище за двете жени. Старото не било в добро състояние и се нуждаело от ремонт.

Договорът на Десислава и майка й пък не е бил подновен, защото по документи майката е съсобственик на наследствено жилище. То обаче се обитава от брат й неговото семейство, и двете жени реално нямат никакви права над апартамента. Десислава в момента не работи.

През месец май тя се е прибрала от Англия, където е била заедно с бившия си вече съпруг. Майка й пък е личен асисетнт към общината и работи на 4 часа за 200 лева.

За това и двете в момента не могат да си позволят свободен наем. В Сунгурларе цената на апартаментите варира от 50 до 100 лева на месец. Сума, която за двете на този етап е невъзможна.

По-късно днес кметът Георги Кенов публикува изявление в личния си профил във Фейсбук, публикуваме го без редакторска намеса: 

Във връзка с казуса на двете жени, от които беше възстановен общински имот и публикациите в интернет обясняваме фактическата обстановка.
Актуално от днес със Заповед № 211/29.07.2020г. настанявам двете жени в общинско жилище в рамките на шест месеца до намиране на подходящо жилище. При връчване на заповедта обаче двете жени изрично отказват да се настанят и предоставеното от общината към тях друго жилище е отказано.

На 19.12.2019г. беше сключен Анекс към договор от 20.01.2016г. във връзка с жалба, с който срока на договора за отдаване на общинска жилищна собственост под наем се удължава в срок от 21.01.2020 до 31.03.2020г. С Решение № 45 прието на 7-мо заседание на Общински съвет – Сунгурларе проведено на 15.04.2020г. за разпределяне на общински жилищен фонд за 2020г. гореспоменатото жилище е в включено във фонд „Ведомствен”. Според Наредбата отдаването на жилището не може да бъде за срок по-дълъг от един месец от изтичане срока на договора, т.е. до 14.07.2020г. Наемателят се задължава да освободи жилището не по-късно от 14.07.2020г. и да заплати всички задължения към датата на прекратяване на договора. На 15.07.2020г. беше направена проверка и написан Констативен акт за нарушение и продължаващо пребиваване на двете жени в общинското жилище.
През януари месец договора за наем на двете жени изтича и последва изпращане на 3 уведомителни писма, които имаха за цел да ги информират и запознаят, че договора им за общинско жилище е изтекъл и трябва да потърсят друга квартира, в която да живеят. Многократно Община Сунгурларе ги уведомява за незаконното пребиваване в общински имот. В предвид извънредната ситуация в България помогнахме на двете дами и отложихме с няколко месеца тяхното преместване. В рамките на 6 месеца те трябваше да намерят имот под наем и да организират без проблемно си преместване. За съжаление обаче тази дейност не беше извършена и се наложи общината като собственик на апартамента да влезе с комисия по изземване.
В публикуваните снимки уведомяваме обществеността, че този апартамент и общинските жилища в сградата подлежат на основен ремонт, поради което се намираме в тази ситуация. Община Сунгурларе им предостави друг апартамент за ползване, докато успеят да организират квартира подходяща за техните нужди. В общината има разписана Наредба за реда на настаняване под наем и настаняване с общински жилища в Община Сунгурларе и в основание на нея се взема решение. Отдава се общинска собственост на лица, които са без имотно състояние и в крайна социална необходимост.
Живеем в трудни времена, но имотите в общината не са с високи наеми. Вярвам, че трябва да си помагаме, но не може да толерираме вечно хора, които нямат трудови навици и не спазват наложените разпоредби. Трябва да бъдем отговорни към своите близки.
Прилагам трите уведомителни писма за доказателство, че те са били наясно с извършената дейност.

Десислава Стефанова твърди обаче, че предоставеното им днес жилище е било без ток и вода, липсвали са прозорци и врати. Gramofona.com ще продължи да следи случая.