С благотворителна кауза преминаха кукерските игри тази година в Малко Търново. Жителите на странджанската община показаха, че могат да се веселят и паралелно с това да бъдат съпричастни и да помагат на нуждаещите се.

Водачът на групата кукери през целия ден носеше кутията за дарения, а каузата им беше да съберат средства за майка на две деца, която се нуждае от много скъпо лечение. Това е Роси Владимирова, на 30 година, майка на две момиченца, диагностицирана е тежък карценом. Претърпяла е две операции в България, но състоянието й остава критично. Лекари в Турция дават шанс за успех след нова операция и терапии, чиято цена е непосилна за семейството на Роси.

Ако можете и искате да помогнете, набирателната сметка е следната:

Росица Кирилова Владимирова

Инвестбанк

IBAN BG78IORT80485083276200

https://www.facebook.com/profile.php?id=61556112724995

Иначе кукерската дружина събра над 1730 лева по време на традиционните чествания на Сирни Заговезни. От къща на къща и от дом на дом, маскираните малкотърновци показаха, че могат да бъдат единни, когато някой се нуждае от подкрепа.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев посрещна шествието на площада до църквата и разчупи обредния хляб. Там високо вече беше закачен кош, пълен със слама, който ритуално беше запален, а в последствие огънят прескачан от участниците за здраве. След борбите с белия кукер и традиционното заораване, кукерите прогониха злите сили с брашно и просо, с които замеряха множеството.
А местният хор за народни песни отправи музикален поздрав. Празникът завърши с народни хора.